Becsey szerint az új befektetési szerződésekben már olyan korrekt, mindkét félnek előnyös feltételeket garantálnak, amelyek a multik esetében a korábbiakhoz képest csökkentik az állami támogatások arányát. Az elv egyszerű: csak az a multi kaphat támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását, s annál többet, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe.

Egy munkahelyre azonban így sem áldozna ötmillió forintnál nagyobb összeget az állam, illetve az állami támogatásoknak öt év alatt meg kell térülniük.

Az államtitkár kijelentette: az egyedi kormánydöntésekkel korábban folyósított százmilliárdok szemmel láthatóan nem hozták meg a várt eredményt.

A korábban megkötött gyanús megállapodásokkal kapcsolatban Becsey elmondta: jelenleg kilenc szerződést vizsgálnak, és összesen másfél milliárd forintot már vissza is fizettettek a kedvezményezettekkel, ennek ellenére egyik fél sem vonult ki az országból - írja a Magyar Nemzet.

Tíz százalékos társasági adókulcs mellett nem lesz érdemes újabb adóelengedést adni a nagyoknak, hiszen eddig is átlagosan 9,9 százalékos társasági adót fizettek, épp a nekik járó különféle kedvezmények miatt, miközben a belföldi cégek adóterhelése közel a duplája volt - fogalmazott Becsey.


(Valójában a 10 százalékos adókulcs az idéntől csak az évi 500 millió forintos adóalapig, vagyis a kkv-k esetében érvényes, az ennél nagyobb vállalkozásokra két év múlva, 2013-tól lesz alkalmazható. A szerk.)


Az új befektetésekkel kapcsolatban az államtitkár leszögezte: idén már több mint 26 projekt vonatkozásában folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, ezek révén még a legborúlátóbb esetben is legalább ötezer új munkahely jön létre - olvasható a napilapban.