Az idén is Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar. A Napi Gazdaság kiadásában ma megjelent rangsor - amely a 2012-es eredményeken nyugszik - alapján az OTP első embere  ugyan nem növelte előnyét, de a 135 milliárd forintra becsült vagyonával továbbra is a ranglista élén áll. Az idén 12. alkalommal megjelent kiadvány dobogós helyein azonban jelentős változás következett be. Az ország második legtehetősebb embere címet a nyíregyházi Bige László, míg a harmadikat Gattyán György érdemelte ki. A képzeletbeli dobogóról leszorult Várszegi Gábor és Demján Sándor - kettejük vagyona egyenként 15-15 milliárddal ér kevesebbet, mint 2012-ben.

Kiesők és újoncok

A 100 leggazdagabb idei kiadványában jelentős változásokat okozott a gazdasági válság és a kormány elmúlt évben hozott intézkedései. Kiesett a listáról például Szima Gábor, akinek vagyona a játékgépek betiltását követően apadt töredékére. Az ingatlanpiac válsága sem segítette a vagyonok értékének megőrzését - egy sor, ingatlanüzletben érdekelt üzletember ennek következtében szorult hátrább a listán, vagy éppen esett ki onnan. Nagy zuhanás követte az elmúlt év egyik legnagyobb érdeklődését kiváltó üzletét, a Brokernet csoport átalakulását. A cégből kiváló - és új vállalkozást indító - Kósa Erika a tavalyi 15. helyről esett idén az 50. helyre.

Az idei rangsorban kilenc új név szerepel. A legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A főleg médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban levő részesedésének eladásával tett szert transzparens vagyonra. Rákosi 75 milliárdos becsült vagyonával  egy csapásra a rangsor 9. helyére került. A most debütáló gazdagok között meghatározó a családi tulajdon, az érintett cégek többségét nem egy személy, hanem  a szűkebb vagy tág értelemben vett család irányítja. Így került a legtehetősebbek közé a Hell energiaitalt gyártó Barabás család, a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család is. Az idei lista összesítése szerint az első száz összvagyona 2280 milliárd forint - ez 56 milliárddal haladja meg a tavalyi értéket.

Figyelmeztető jelek

Idén leszúrt "szondánk" ugyanakkor veszélyt jelez: a 100 leggazdagabb ma megjelent listája ugyan még nem egyértelműen negatív, de komoly figyelmeztető jeleket is tartalmaz. A legtehetősebb magyarokat felsoroló éves összesítésünk summája ugyan 56 milliárd forintos pluszt mutat − az első száz összvagyona az egy évvel ezelőtti 2224 milliárd forintról 2280 milliárdra emelkedett −, de mindez csak néhány igazán sikeres üzletembernek köszönhető. A nagy többség vagyona tavaly is apadt vagy legfeljebb stagnált − márpedig a stagnálást is felfoghatjuk csökkenésnek, hiszen tavaly az infláció még 6 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy vagyonuk abszolút értékben ugyan változatlan, de reálértéken zsugorodott.

Vagyon szerinti lista, 2013 (milliárd forint)
HelyNévVagyon VagyonVáltozás*
1.Csányi Sándor1351350
2.Bige László130110+20
3.Gattyán György11898+20
4.Várszegi Gábor110125-15
5.Demján Sándor90105-15
6.Veres Tibor83,579,5+4
7.Széles Gábor8379+4
8.Leisztinger Tamás7781-4
9.Rákosi Tamás75-új
10.Wáberer György7266+6
11.Pap Géza5249+3
12.Futó Péter4945,5+3,5
13.Kasza Lajos4738+9
14.Anka Márton4590-45
15.Kovács Gábor4042-2
*2012-hez képest
Forrás: A 100 leggazdagabb, Napi Gazdaság Online

 

A csökkenésnek csak az egyik oka az elhúzódó válság, mellette egy sor más tényezőt is figyelembe kell venni − ha másért nem, hát azért, mert a körülöttünk levő országokban nem csökkent a GDP 1,7 százalékkal, nem esnek tovább az ingatlanárak, és ha lassan is, de nő a fogyasztás. Nálunk azonban folytatódnak a rossz tendenciák, aminek következtében igazán csak azok tudtak sikereket elérni − és vagyonukat gyarapítani −, akik külpiacra termelnek és/vagy multinacionális cégek beszállítói.

 

Kép: Nagyításhoz kattintson a képre!

Kiugró sikert ért el tavaly Bige László műtrágyagyártó birodalma, amely szinte képtelen kielégíteni a mezőgazdaság növekvő igényeit, itthon és külföldön is. A cégtulajdonos előrelátását igazolja, hogy a nagy fejlesztéseket már évekkel ezelőtt elkezdte és ezek akkor léptek be, amikor már nagy igény mutatkozott a műtrágyák iránt. Hasonlóképpen tarolt a Gattyán Györgyhöz tartozó cégcsoport. A felnőtt-tartalomszolgáltatásban világelső Docler Holding eredményén ugyan lehet fintorogni, csak éppen értelmetlen. Ez a cég ugyanis valamiben a világon a legjobb. Aki pedig ezt fumigálja, az előtt is nyitva áll a lehetőség: pár év alatt legyen piacvezető, bármiben!

Kitörési pontok

Új fejlemény, hogy miközben a magyar gazdaság vergődik, a magyar nagybefektetők egy része külföldön sikeres. Az idén igazán szófukar magyar milliárdosok egy része ugyanis a reménytelennek tartott hazai piac helyett külhonban keres pénzt − ráadásul sokat. A példát ebben is Várszegi Gábor mutatta, aki már évekkel ezelőtt vett ingatlanokat az országhatáron túl. És bejött. Nemcsak neki, másnak is, mert Berlintől Rotterdamon át Floridáig már kifejezetten jó befektetésnek számít az ingatlanbiznisz − erről maguk az érintettek számoltak be, diszkréciót kérve.

De nemcsak ez számít kitörési pontnak: néhány hazai cég németországi gyárakat vesz és ott termeltet, gazdaságosan. A külpiacokon máris sikeres magyar it-cégek tulajdonosai közül Anka Márton és az Indextoolst eladó Szőke Márton található a 100-as listán. Szőke időben adta el cégét a nagy amerikai multinak és a kapott milliárdokat ügyesen fekteti be. A szoftverzseninek tartott − nyilatkozni nem szerető − Anka cége ugyan jól "muzsikál", de a LogMeIn tőzsdei árfolyama ezt nem tükrözi: a tavalyi átlagár a 2010-es árfolyam felére esett.

Az idei listáról több ismert név, mondhatni törzsgárdatag hiányzik: van, akit az ingatlanpiac folytatódó hanyatlása "pöckölt ki" a leggazdagabbak közül, mást pedig egy olyan törvénymódosítás, amely egy csapásra lenullázta cégének értékét. Sajátos és egyben szomorú fejlemény a titkolódzás és a félelem − utóbbi megjelenése az egyre inkább terjeszkedő állam követhetetlen hiperaktivitásából következik.