A Fidesz-KDNP országos listája az áprilisi választásokon 56 százalékos támogatással győzött a községekben. Minél kevesebben élnek az adott településen, annál magasabb volt a kormánypártok támogatottsága. Ezen az sem változtat jelentősen, ha egy másik szempontot is bevonunk a vizsgálatba. Ez pedig az egészségügyi rendszerhez történő hozzáférés szempontjából a nagyon fontos "alapellátás" megléte - állapította meg a PA elemzése. Annak ellenére így van ez, hogy ennek a nagyon fontos állami szolgáltatásnak kapcsán a kormányzat kifejezetten rossz teljesítményt nyújt.

A kutatók úgy találták, hogy a településen élők szavazási motivációit nagyban befolyásolta egy, a kormányzati teljesítményen, illetve annak megítélésén kívüli tényező. Ez pedig nem nagyon lehet más, mint a "véleményvezérek" szerepe - ez a kistelepüléseken leginkább a helyi képviselő-testület és a polgármester.

Márpedig a 2014-ben kezdődött önkormányzati ciklusnak a kistelepülések polgármesterei úgy vágtak neki, hogy alaposan csökkentették a személyes járandóságaikat. Majd 2015-2016-ban több kísérlet is történt a helyzet rendezésére, csak ehhez már nem volt kétharmados többség. Aztán 2016 végén született egy többpárti kompromisszum, amely alapján módosították az önkormányzati törvényt - így míg a legkisebb (az 500 fő alatti) településeken a korábbi fizetése bruttó 149,5 ezer forint volt a település első emberének, a változást követően majdnem duplájára (298,7 ezer forint) nőtt. Ez pedig újra stabilizálta a kormánypártok és a kistelepülési polgármesterek közötti politikai kapcsolatot.

Ezt a politikai "békejobbot" majdnem sikerült tönkre tennie a kormánypártoknak. A választások előtt felröppent a hír, hogy a Fidesz az ötezer fő alatti települések önkormányzati rendszerét alapvetően átalakítaná egy választási győzelem esetén. Ezt követően szokatlanul erősen, a pártelnök-miniszterelnök által minden kistelepülési polgármesternek írt levélben cáfolták ezt a tervet. Azaz még az elvi esélyét is szerették volna elkerülni, hogy ismét szembetalálják magukat a községek egyik legmeghatározóbb szereplőivel - vélik a PA szakértői.

A falvak vezetői pedig most fellélegezhetnek. A Fidesz-KDNP az újabb kétharmadának birtokában átalakíthatja a kistelepülési rendszert, akár a választott tisztségviselői posztok egy részének megszüntetésével. A kormánypártok nagyon erős kistelepülési támogatottsága azonban egyben azt is jelenti, hogy politikai öngyilkosság lenne ehhez a területhez hozzányúlni. A PA elemzői úgy látják, hogy ebben az ügyben nincs mozgástere a kormánypártoknak, így igazából Budapesten lehet számítani változtatásokra; így a közvetlen főpolgármester-választásra, a kerületek átalakítására. Ez utóbbiak azonban inkább hatalomtechnikai, semmint modernizáció lépést jelentenek.