Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére, Hajdú-Bihar megye északi részére és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére adtak ki citromsárga riasztást éjfél előtt a várható havazás miatt, ami a viharos szélben problémákat okozhat. A megyei védelmi bizottságok megtették az ilyenkor szükséges előkészületeket, de az időjárás nem okozott olyan károkat, amelyek miatt mentésre lett volna szükség - közölte az OKF. Tájékoztatásuk szerint áramellátási zavarok ugyanakkor valamennyi, a riasztásban érintett megyében keletkeztek.

Az OKF közleménye szerint a legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 15 településen 12 ezer 600 helyen szünetel az áramellátás. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. Az MTI információi szerint a kora délelőtti órákban ismét áram nélkül maradt Demecser, Kemecse és Beszterec jó része, ahol egy hétig nem volt elektromos szolgáltatás a múlt heti vezetékszakadások, oszloptörések miatt. Nagyhalász-Homoktanyáról, Kótajból, Nyíregyháza-Nyírszőlősről, Nyíregyháza-Nagyszállásról, Nyíregyháza-Felsősimáról, Nagykállóból és Nyírturáról is áramszünetet jeleztek az MTI-nek.

A Hajdú-Bihar megyei Tégláson 860, Földesen 600 fogyasztót érintett az áramkimaradás. Madai Petra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Téglásnál egy középfeszültségű vezeték szakadt le az erős szél miatt, a Földes környéki tanyákon egy középfeszültségű vezeték szigetelésének törése miatt maradtak a fogyasztók áram nélkül. Reggelre a hibát majdnem mindenhol megszüntették.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg két településen vannak áramellátási gondok, amely 1273 embert érint. Irlanda Boglárka, az ÉMÁSZ igazgatósági megbízottja azt mondta az MTI-nek, hogy Kishután 19, míg Karcsán 560 fogyasztónál nincs áram. Hozzátette: folyamatosan dolgoznak a hiba kijavításán, várhatóan délelőtt helyre is állítják az áramszolgáltatást.

A főigazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy noha a meteorológiai szolgálat a korábbi narancs figyelmeztető előrejelzését hajnalban egy fokozattal visszaminősítette, továbbra is fontos az elővigyázatosság, mert erős szél és helyenként akár havazás is lehet.