Bár Magyarországon a halálozások száma még mindig magas, és úgy tűnik, ez a szám nem csökken, ez várható volt, hiszen a halálozás esetében van a legnagyobb késleltetés - mondta Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Csoport tagja az ATV műsorában. 

Szerinte a nyitva tartás kitolása akár még kifejezetten jót is tehet. Személyes véleménye szerint a nyitásban van bizonytalanság, mint minden ilyen helyzetben.

Ha csinálunk valamit, azt apróbb lépésekben tegyünk, és fontos, hogy mérjük utána vissza az eredményt. Tehát nézzük meg, hogy ha enyhítünk valamit, az mennyit rontott a helyzeten

 - mondta a szakember.

Szerinte az nem kérdés, hogy a kontaktusok száma nőni fog, az a kérdés, hogy ez mennyire lesz drasztikus. Egy pici tartalék most van a rendszerben, a sokat emlegetett reprodukciós szám, aminek 1 a kritikus értéke, vagy ez alá kell szorítani, jelenleg 0,8 körül mozoghat. Hozzátette: "ha lazítunk, akkor arra kell figyelni, hogy ez a szám ne menjen újra 1 fölé." A kontaktusszám növekedése a reprodukciós szám emelkedésének irányába hat, az oltottság növekedése a csökkenés irányába hat, itt van a bizonytalanság, hogy a kettőnek mi lesz a "nettó egyenlege" - pont emiatt a bizonytalanság miatt kell óvatosnak lenni. Ferenci Tamás azt is elmondta, minden ilyen döntésnél - bármi is legyen annak a kiinduló motivációja - megvizsgálják az aktuális járványügyi helyzetet, és megvizsgálják a várható forgatókönyveket a különböző modellszámítások alapján.

Az intézkedéseket lehet ugyan az átoltottsághoz kötni, de döntési szempontból mindig az összes tényezőt kell együtt nézni. Az aktuális járványügyi szempontokat meg kell nézni, meg meg kell vizsgálni, hogy mik a különböző modellezett lefutások. Természetesen mindkettőben szerepet játszik az átoltottság, de egyáltalán nem csak az, hanem egy halom egyéb tényező is számít Ferenci szerint. Ahhoz már biztosan elég az átoltottak száma, a regisztráltak száma pedig főleg, hogy érzékelhetően javítsa a járványügyi helyzetet. Itt véletlenül sem a regisztrált esetek számáról van szó, ami jóval nagyobb, ráadásul az oltottak és a fertőzöttek számát nem lehet egyszerre összeadni, hiszen a fertőzöttek egy része külön oltást is kap, tehát ez nem külön halmaz.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a közösségi immunitási küszöb, tehát aminél külön intézkedés nélkül sem tud önfenntartó járvány kitörni, eredendően 60 százalék - vagyis ennyien védettek. A szakember szerint ugyanakkor az angol variáns, ami fertőzőképesebb, ezt a küszöböt is feljebb tolta. Amit tudunk az angol variáns fertőzőképességéről, az azt mondja, hogy ez küszöb 80 százalék kell hogy legyen - fogalmazott. A fertőzésen átesettek számára a legalacsonyabb becslés 3,5 millió fő lehet. Ez ugyanakkor az aktuálisan futó nagy járványnak köszönhetően rendkívül gyorsan nő. Emellett jön a 2,7 millió beoltott, de a szakember szerint ez a szám nem adódik hozzá, mert ha hozzáadnánk, akkor egyszer lennének emberek, akiket kétszer számoltunk. A védettségi kártyáról azt mondta, ez nem egy "golyóállósági kártya": az illető vélhetően védett az oltás miatt, fertőzés miatt, de ez nem jelent teljes biztonságot.