Jelenleg három kínai céggel állnak kapcsolatban: két magán és egy állami vakcinagyártóval. Úgy tűnik, hogy a vakcina fejlesztésében az állami gyártó tart előrébb, és még az idén tömeges oltást tervez a cég.

Ez a cég küldheti meg a vakcinája teljes dokumentációját az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek; a magyar szakemberek tanulmányozni fogják a dokumentációt, és ha megfelelőnek találják, akkor lehet majd szó a vásárlásról. Ehhez még a Nemzeti Népegészségügyi Központ véleménye is szükséges - mondta.

A népegészségügyi központ szakemberei a Magyarországra szállítandó ampullák dokumentációját vizsgálják majd. "Tehát mindenről a magyar szakemberek döntenek, de haladunk és igyekszünk gyorsítani a folyamatot".

Továbbra is figyelik az orosz vakcinagyártást. A héten a magyar szakemberek a helyszínen figyelhették meg, hogy mi történik Oroszországban, és az ország részese az összes európai uniós projektnek is.

Az utóbbi kapcsán  megjegyezte, az uniós projektek esetében nehezíti a helyzetet, hogy a Pfizer - az EU-s tájékoztatás szerint - első körben nem szállít majd Európába, hanem a vakcinát az Egyesült Államoknak adja.