A légzőszervi vírusok szezonjának beköszöntével érdemes lenne beadni egy harmadik oltást a veszélyeztetetteknek. „Anélkül, hogy vizsgálnánk az immunválaszukat, hogy mennyire erős, mennyire védettek. Ártani biztos nem fog egy harmadik oltás nekik” - mondta az ATV-nek Rusvai Miklós virológus. 

Duda Ernő virológus szerint a klinikai vizsgálatokban részvevőket Kínában, és az Egyesült Államokban is tavaly tavasszal kezdték beoltani. S bár a Kínai adatokról nem sokat tudni, de Amerikában a Moderna adatai hozzáférhetőek, ebből pedig az derül ki, hogy a több mint egy éve beoltottaknak még elég jó a védettsége. Ez viszont az adott személy korától és az immunitásától is függ: jellemzően az idősebbeknél gyorsabban csökken a védettség.

Tudományos és jogi vita is zajlik jelenleg arra vonatkozóan, hogy ki és milyen emlékeztető oltást kaphat majd. „A nagy gyógyszergyárak ragaszkodnak ahhoz, hogyha ők százmillió dollárokat beleöltek a klinikai vizsgálatokba, akkor mi ne vacakoljunk össze-vissza az oltásaikkal. Használjuk úgy, ahogy ők mondják” – fogalmazott Duda Ernő. Ez azért lehet problémás, mert a vizsgálatok szerint, ha bizonyos oltástípusokat kevernek egymással, akkor úgy magasabb lehet az ellenanyag-termelés.