„Nincs mit kompenzálni” - tette világossá álláspontját Balla György, aki szerint nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Igaz, a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy „mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is” - érvelt a lapnak.

A kormány várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani, illetve legkorábban jövő évtől átvehet olyan feladatokat finanszírozással együtt, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk. Ilyen lehet a háziorvosi ügyelet.

A képviselő javaslatcsomagot készít majd.

Működésre biztos nem kapnak pénzt

„Nem tudom, mi szerepel a miniszteri biztos javaslatcsomagjában, de nagyon szeretném majd látni a kormány-előterjesztést, mert az érintett városokkal folytatott egyeztetéseken semmilyen konkrét ígéret nem hangzott el, sőt Balla György jelezte, hogy nincs is felhatalmazása ígérni” – mondta a 168 órának Gémesi György a kompenzációról folytatott tárgyalásokról.

Gémesi szerint – aki nemcsak az egyik érintett, a 32 ezer fős Gödöllő polgármestere, hanem a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is – ezeken a találkozókon annyi konkrétum hangzott el, hogy működésre biztosan nem kapnak az önkormányzatok pénzt a költségvetésből, ehelyett azt a tanácsot kapták, hogy a működési hiányt „oldjuk meg hitelfelvétellel vagy adjunk el vagyont”.

Komoly pénzről van szó

Az önkormányzati szférában idén 150 milliárd forint kiesést jelent az iparűzési adó felezése, és ezt egy az egyben csak a 25 ezer fő alatti településeknek kaphatják vissza összesen mintegy 50 milliárd forint értékben, a nagyobbaknál, illetve a Fővárosi Önkormányzatnál és a budapesti kerületeknél a kormány jóindulatától függ, hogy lesz-e kompenzáció, és ha igen, mennyi.

Gémesi a háziorvosi ügyelet esetleges átvételéről azt mondta: tény, hogy az önkormányzatok többsége szabadulna ettől, hiszen a kormány 2013 óta változatlan összeggel dotálja ezt a kötelező feladatot, amelynek költsége egyre emelkedik, a különbözetet pedig a településeknek kell kipótolni, de nem tartja jó ötletnek az elképzelést, hogy ezt a feladatot az Országos Mentőszolgálat venné át, mivel „egy mentőápoló nem orvos”.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a kormányzat átveheti egyes helyi sportlétesítmények üzemeltetésének feladatát az önkormányzatoktól, illetve a tárgyalások alapján szóba jöhet a közétkeztetés elvétele is.