A kormány tavaly év végi döntésének értelmében közel 1,6 milliárd forintot biztosított az óbuda-békásmegyeri beruházások megvalósítására - mondta Varga Mihály - aki a főváros II-III. kerületének országgyűlési képviselője is - a Bús Balázs III. kerületi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Az összegből folytatódhat a Heltai Jenő téri piac újjáépítése és a Váradi utca meghosszabbítása, támogatható az Árpád Gimnázium nyílászáróinak cseréje és elindulhat a III. Kerületi Torna és Vívó Egylet létesítményeinek megújítását célzó beruházás is.

A kerület országgyűlési képviselője arról is beszámolt, hogy a kormány egy korábbi döntése értelmében 317,5 millió forintot fordíthatnak a Kiscelli Múzeum felújítására. A tárcavezető megemlített két másik budai fejlesztést is: a II. kerületi Szent Ferenc kórház bővítésére 200 millió, a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújításának befejezésére 450 millió forintot biztosított a kabinet.

Az önkormányzatok működését ellehetetlenítő, 1370 milliárd forintnyi adósság átvállalásával a kormány legfőbb célkitűzése a kiszámíthatóság és a hiány nélküli gazdálkodás fiskális feltételeinek megteremtése volt - emlékeztetett Varga Mihály.

A decemberi kormányzati döntéssel kapcsolatban a szakminiszter elmondta: 18 milliárd forintot csoportosítottak át 135 magyarországi település támogatására. Egyebek mellett utak építését, közintézmények, járdák felújítását, további beruházások önrészét és a hitelkiváltást fedezik a helyhatóságok a kétmillió­tól kétmilliárd forintig terjedő pluszpénzből - írta közleményében az NGM.

A tárcavezető említést tett a fővárosi önkormányzatnak juttatott támogatásokról is: 2010 óta a kormány 222,4 milliárd forintot fordított a kötelezően ellátandó helyi közösségi feladatokra. Budapest 217,7 milliárd forintos adósságának átvállalása mellett az állam tavaly átvette a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 52,3 milliárd forintos adósságát is. A kormány kezességet biztosított az M3-as metró járműfelújításához szükséges 60 milliárd forintos hitelfelvételhez, valamint 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott elektromos buszok beszerzéséhez - tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.