Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke kedden a szövetség elnökségének tatabányai ülése előtti online sajtótájékoztatón közölte: a következő napokban két fontos ügyben, az iparűzési adó elvonásának kompenzációjáról és az oltási programról is lesz egyeztetés a kormányzattal - írja az MTI.

A főpolgármester sikerként értékelte az egyeztetések megkezdését.

Karácsony Gergely bejelentette azt is: a BÖSZ új társelnökének Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) terézvárosi polgármestert választották meg.

A szövetség szeretné elérni, hogy - a vidéki városok polgármestereihez hasonlóan - leülhessenek tárgyalni a kormánnyal az iparűzési adó elvonásának kompenzálásáról - közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt mondta, történelmi lehetőséget biztosít az Európai Unió a helyreállítási alap forrásaival, ezzel segítve Magyarország talpraállását is.

Ha ezt a pénzt nem közösségi célokra fordítják, Magyarország Európa perifériáján marad - mondta, hozzátéve, érdemi szakmai megbeszéléseket szeretnének folytatni a források felhasználásáról. Arra kérik a kormányt - emelte ki -, hogy legyen valódi egyeztetés.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a MÖSZ elnöke kijelentette: az iparüzési adó kiesése miatt teljes kompenzációra tartanak igényt. "Adják vissza azt a pénzt, amivel mi eddig gazdálkodtunk, hogy a településeink lakói biztonságban és komfortérzéssel tudják a mindennapjaikat élni!" - közölte Gödöllő polgármestere.

A politikus az mondta: az elmúlt évben a koronavírus-járvány elleni védekezés és az elvonások "megroggyantották" az önkormányzatok eddigi pénzügyi pozícióit.

A kormány december végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkenti.

Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-MKKP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa), Szombathely polgármestere elmondta, a Megyei Jogú Városok

Szövetségének tagjai, beleértve a fideszes polgármestereket is, közösen juttattak el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy levelet, amelyben teljes kompenzációt kértek. Az ügyben pénteken tárgyalnak majd - közölte.

"A teljes kompenzációban a teljes önkormányzati szektornak benne kell lennie" - jelentette ki Nemény András, hozzátéve: azt a többletet, amelyet a kormány "pluszban kivett még" az önkormányzatok költségvetéséből, "senki sem tudja elviselni".