A legidősebbek oltási kampányának 2. napja zajlik a háziorvosoknál illetve a kórházi oltópontokon. Már az első nap 15 ezer idős kapta meg a védőoltást, közülük 5500-an a Modernát. A háziorvosok a rájuk bízott feladat felét elvégezték, az oltás ma és a hétvégén, valamint a következő héten is folytatódik - közölte az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Galgóczi Ágnes.

Jó hírként bejelentette, hogy a Pfizer és a Moderna mellett újabb uniós gyógyszerhatósági engedéllyel rendelkező vakcinával bővül a paletta, érkezik az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésében készült védőoltás. Az első szállítmány 20400 fő oltására lesz elegendő, a tervek szerint ezt a vakcinát a 60 év alatti krónikus betegek kapják.

Ez a vakcina az eddigiektől eltérően a koronavírus fehérjéjét kódoló genetikai információt egy szaporodásra képtelen vektor, egy vírus segítségével juttatja a sejtekbe és így váltja ki az ellenanyag-termelést. Ez a vakcina is két oltásból áll, az elős adag után 4-12 héttel jöhet a második adagot. Mivel 2-8 fokon tárolható és szállítható, a kezelése kicsit könnyebb, mint az eddigieké. Az oltási munkacsoport a továbbiakban már ezzel a három vakcinával számol a tervezés során - mondta Galgóczi, majd elismételte a mai járványügyi adatokat.

Pénteki statisztika

1576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 373 564 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 930 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 275 764 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 870 főre nőtt. 3638 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 302-en vannak lélegeztetőgépen.