Mint ismeretes, a fővárosi önkormányzat az ősszel úgy döntött, hogy hazánk egyik legkorszerűbb speciális iskolájában a 2013-2014-es tanévtől nem indít új évfolyamot a szakközépiskolában, és ezzel a döntésével megszünteti azt. Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy nincsenek meg
az infrastrukturális feltételek a középiskola működéséhez, a felújításokhoz szükséges mintegy 200 millió forintot pedig nem tudja biztosítani. A főváros múlt heti közleményében részletesen felsorolja, hogy mi mindent kell még felújítani a középiskolai osztályoknak is helyt adó Lajta-
házban.

Ha az illetékesek vették volna a fáradságot és a döntés meghozatala előtt legalább egyszer kimentek volna az iskolába, akkor láthatták volna, hogy a Lajta-ház nagy része már megújult. A jelenleg 70 százalékos kihasználtsággal működő épületben az iskola ugyanis - a főváros jóvoltából - számos felújítást elvégzett a korábbi, 3,5 milliárdos rekonstrukció során, és önerőből az elmúlt két évben újabb részeket újított fel (15 akadálymentes WC-mosdót, új osztálytermeket, szaktantermet és könyvtárat, tanirodát alakítottak ki).

A középiskola működéséhez szükséges infrastrukturális feltételek adottak, három évfolyam jelenleg is működik, a két, még hiányzó évfolyam elindításhoz szükséges beruházásokról pedig az iskola tavaly nyáron nyugdíjba vonult igazgatója megfelelően tájékoztatta a döntéshozókat, akiket többször is eredménytelenül hívott meg az intézménybe - olvasható a közleményben.

Nincs ok a megszüntetésre

A rekonstrukció II. üteme, a Lajta-ház hátralévő részének felújítása persze még messze nem fejeződött be, a műemlék-épület számos nyílászáróját is ki kell például cserélni, de egyik sem ok arra, hogy megszüntessék a középiskolát - hangsúlyozza a MEOSZ -, az új évfolyam elindításának nem feltétele a teljes rekonstrukció. A harmadik emeleten korábban már felújítottak és akadálymentesítettek vizesblokkokat, a régi hálótermek pedig tanteremmé alakíthatók, ahogy ez az egyik, tágas terem esetén a múlt héten végül meg is történt. Érdemi infrastrukturális akadálya tehát az új évfolyam elindításának nincsen, ahhoz nem szükséges több százmillió forint. A hétfői bejárás során a szülők mindezeket szeretnék megmutatni a döntéshozóknak és a sajtó munkatársainak.

A főváros azért is szüntetné meg a szakközépiskolát, mert szerinte a gyerekeknek jobb lenne az integrált oktatás. Ennek jelentőségét senki sem vitatja, de mindig vannak olyanok, akik integráltan nem oktathatók, akiknek jobban megfelel egy speciális iskola - mutat rá a szövetség közleménye.

Ha a főváros illetékesei ellátogattak volna az iskolába, láthatták volna, hogy a Mexikói úton tanuló súlyosan mozgáskorlátozott gyermekek ilyenek. Vannak, akik elektromos kerekesszékben élik mindennapjaikat és az intimitást igénylő szükségleteik, a személyes biztonságuk, egészségügyi ellátásuk csak egész napos személyi segítő biztosításával és a mozgásjavítóban kialakított speciális szervezeti rendszerrel elégíthető ki és oldható meg.

Megismerhették volna az igényeiket, a segítőik és pedagógusaik mindennapos küzdelmét, amit több milliárd forintból korszerűsített, nemzetközileg is elismert intézményben folytatnak azért, hogy az amúgy tehetséges diákokat felkészítsék az integrált körülmények között történő továbbtanulásra, a munkavállalásra, ha tetszik, az életre.

Bepótolhatják a mulasztást

A mulasztásukat azonban hétfőn bepótolhatják. A január 21-i helyszíni bejárásra a szülők meghívták Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettest és a fővárosi önkormányzat oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának vezetőjét. Rajtuk kívül várják még az oktatási államtitkárt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjét és Pokorni Zoltánt, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökét is.