Az új magyar szabályozás arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével, ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga; ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az MTI szerint Brüsszelben csütörtökön, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozására érkezve.

A miniszterelnök arra a magyar újságírói kérdésre válaszolva, miszerint Charles Michel a meghívólevelében megemlítette, hogy a tanácskozás munkavacsoráján előkerülhet a magyar pedofiltörvény, azt mondta: "Magyarország számára megtiszteltetés, ha bármelyik miniszterelnök vagy az Európai Tanács elnöke érdeklődik egy magyar törvény iránt."

"Szívesen elmondom nekik, hogy szó sincs semmilyen törvényről, ami a homoszexualitásra vonatkozna. Ez a törvény nem erről szól, ez a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól" - fogalmazott a miniszterelnök. Mindig jobb előbb elolvasni valamit, és csak azután reagálni arra, ez a helyes sorrend - tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, a szabályozás arról szól: a szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével. "Az államnak pedig az a dolga, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy a szülők ezeket a jogaikat valóban gyakorolni tudják. Ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény" - húzta alá.

Én a jogok harcos védelmezője vagyok. Szabadságharcos voltam a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitás büntetendő volt. A szabadságért és a jogokért küzdöttem, ami azt jelenti, hogy küzdöttem a homoszexuálisok jogaiért is

- fogalmazott Orbán Viktor.  Ez a törvény nem erről szól, ez a törvény a gyerekek és a szülők jogairól szól - szögezte le.

Az uniós döntéshozók határozottan visszautasítják a magyar törvényt

A csúcsra érkező állam- és kormányfők meglehetősen határozott elutasítással reagálatak az újságíróknak e témában feltett kérdéseire. A legkeményebben Mark Rutte holland kormányfő fogalmazott a Politico tudósítása szerint: Magyarországnak vissza kell vonnia az LGTBQ+ ellenes törvényét és tiszteletben kell tartania EU-szerződések 2. cikkében foglalt alapvető emberi jogokat, "amelyek nem képezik alku tárgyát - különben távozniuk kell".

Rutte a Politico szerint e kemény kijelentés után azért megjegyezte, hogy ő nem tudja kiléptetni Magyarországot, ezt fokozatosan meg lehet tenni, de inkább azt tartaná kívánatosabbnak, ha a magyar kormány visszavonná a vitatott törvényt és benttartaná az országot az EU-ban. Azonban ha ez nem történik meg, akkor "nincs többé itt helyük", mondván a jogszabály "súlyosan ellentmond azoknak az értékeknek, amelyeket Európa képvisel". Ha az EU most nem lép, akkor megszűnik az értékek uniója lenni, és pusztán kereskedelmi blokká válik - figyelmeztetett a Politico szerint a holland kormányfő.

Emmanuel Macron francia államfő a magyar törvény kapcsán kijelentette, "őszinte és határozott" megbeszélést kell folytatni az európai értékekről, "amelyek az alapköveinket alkotják", "minden ember méltóságán és a megkülönböztetés elleni harcon alapulnak, és nem mutatnak gyengeséget azokkal szemben, akik veszélyeztetik a jogállamiságot". A francia elnök azt is hozzátette, hogy bár ő tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását, "a törvény a jelenlegi formájában nincs összhangban az értékeinkkel, azzal ami Európát jelenti", és reményét fejezte ki, hogy a csúcson rábírják Orbánt, hogy módosítsa a szöveget.

Macron azt is közölte, hogy az európai intézményektől elvárja, hogy "mindannyiunk és az elveink nevében" megtegyék Magyarországgal szemben az elvárt jogi lépéseket.

Micheál Martin ír kormányfő úgy vélekedett, hogy a magyar hatóságok az Európai Unió egyik alapvető értékét sértik meg a fiatalokkal és a magyarországi LMBTI közösséggel kapcsolatos intézkedéseikkel. Martin szerint az ülésen határozottan kifejtik majd ezügyben a véleményüket, mert alapvető fontosságúnak gondolják, hogy az EU-nak meg kell erősítenie az ezzel kapcsolatos álláspontját, támogatnia kell az LMBTI-közösséget, valamint a befogadás és sokszínűség elvét.

Xavier Bettel Luxemburg miniszterelnöke, aki 2015-ben házasodott össze a partnerével, Gauthier Destenay belga építésszel, személyes tapasztalattal érvelt az újságíróknak. "Számomra a legnehezebb dolog az volt, hogy melegként elfogadjam magam, és hogy hogy mondjam meg a szüleimnek". "Azt hallani, hogy mindez talán azért van, mert én néztem valamit a tévében gyerekkoromban, elfogadhatatlan" - jelentette ki a liberális politikus, aki szerint a pedofília, a pornográfia és a homoszexualitás összemosása is elfogadhatatlan. "Az az EU alapértéke, hogy lehessen másnak lenni" - tette hozzá.

A Politico szerint a személyes részvétellel tartott EU-csúcsra érkező António Guterres ENSZ-főtitkár - akivel az uniós vezetők a globális kihívásokról és geopolitikai kérdésekről tartanak eszmecserét - szintén beállt a "szivárványos háborúba", miután a találkozót maga is arra használta fel, hogy a melegellenes törvény ellen tiltakozzon. A portál tudósítása szerint azt mondta a 27 tagállam (és a jelen lévő uniós intézményi) vezetőknek, hogy a gyűlölet és az intolerancia növekvőben van. 

Egy felvilágosodás utáni korszakba lépünk, ahol az idegengyűlölet, a rasszizmus és a szélsőségek egyre nagyobb teret hódítanak

- figyelmeztetett egy tisztviselő szerint. Guterres ezután felszólította az EU vezetőit, hogy erősítsék a bizalmat polgáraik között, és építsék a multilateralizmust.