Az egész világ egy nagy falu, ami az egyik végében történik, az pillanatok alatt átér a másik végére - tette hozzá a kormányfő az Index.hu beszámolója szerint. "A legfontosabb, hogy ne engedjük elbagatellizálni a dolgot. Baj nincs, de lehet" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a kormánynak a legrosszabbra kell felkészülnie.

Pénteken reggel felállt az operatív törzs Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével - erről a szerdai kormányülésen döntöttek. A tagok között van az országos tisztifőorvos (Müller Cecília) is, akit Orbán nagyon jó szakembernek nevezett, olyannak, "aki szagolt már puskaport".

A kormányfő szerint komolyan kell venni a koronavírus-járványt, "ne engedjük elbagatellizálni a dolgot". Amit lehetett, megtettek, a kérdés az, hogy össze tudják-e hangolni a szükséges idegenrendészeti, közegészségügyi és közigazgatási lépéseket. Itthon főleg a krónikus betegekre és az idősekre kell figyelni.

Még nyolc magyar van Kínában, közülük heten haza akarnak jönni, és a külügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy minél előbb hazarepülhessenek.

Rémhírek is terjedtek Magyarországon a koronavírus fertőzésekkel kapcsolatban, a kormány ezért tervezi, hogy fellép a rémhírterjesztés ellen - számolt be a hvg.hu.