A kormányfő, a Fidesz elnöke kijelentette: azt az ellenzéki felvetést, "hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció (Schmitt Pált), hiszen ő szavazta meg, ezt vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani".

Az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez - közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a Fidesznek ezt a méltóságteljes, higgadt, nyugodt, kormányzópárti álláspontot kell képviselnie.

Az ellenzék említett ötletét egyúttal alkotmányosan rossznak, erkölcsileg helytelennek minősítette a miniszterelnök.

"A köztársasági elnök személye sérthetetlen"

Orbán Viktor megerősítette - és közölte, ezt fogja elmondani a kormánypárti frakciószövetség tagjainak is -, hogy a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Orbán Viktor pártelnök Lázár János Fidesz-frakcióvezető társaságában érkezett a hétfő délelőtti frakcióülésre, amely után a képviselőcsoport vezetője tart sajtótájékoztatót.

A képviselői irodaházban zajló frakcióülésre érkező kormánypárti politikusok közül - a miniszterelnökön túl - csak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke állt meg az utcán várakozó tucatnyi újságírónak.

A KDNP-s politikus arra a kérdésre, mit gondol, le kell-e mondania az államfőnek, azt válaszolta: "ez az ő dolga". Hozzátette, a kereszténydemokraták álláspontja változatlan az ügyben.

A Fidesz ügyvezető alelnöke ugyan megállt az őt kérdező újságíróknak, és azt válaszolta, szívesen nyilatkozik mindenkinek, de kérte, jelentkezzenek be a sajtósánál, mert nem akar elkésni a tanácskozásról.

A hétfői frakcióülés előzetes napirendjén nem szerepelt Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címe visszavonásának ügye, ám azon - Orbán Viktor szavai alapján - mégis biztosan téma lesz. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen; "ő és a Fidesz ehhez tartja magát, ezt tartjuk helyesnek".

Schmitt: a lelkiismeretem tiszta, nem mondok le

"Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta" - így nyilatkozott Schmitt Pál vasárnap a kisdoktori címének visszavonásával kapcsolatban. A köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádióban méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák.