A kormányoknak távol kell tartaniuk magukat az árfolyamkérdés nyilvános vitájától - hangsúlyozta. A kormányfő nyomatékosította, hogy Magyarországon 2014-ben nem lesz választási költségvetés, idén is három százalék alatt lesz a büdzsé hiánya.

A külkereskedelmi mérleg alapján kijelentette azt is: a magyar gazdaság rendkívül stabil. Az eurócsatlakozásról szólva Orbán Viktor azt mondta, a gazdaság reálkategóriáiban kell közelebb kerülni az euróövezethez, hogy utána "értelmesen beszélhessünk" a csatlakozásról.Elismerte: az IMF nélkül nem éltük volna túl a válságot.

Olyan időket élünk, amikor a kormányoknak és jegybankoknak nagyon szorosan együtt kell működni, össze kell fogni - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank által rendezett Lámfalussy-konferencián pénteken Budapesten.

Matolcsy György megnyitó beszédében kiemelte: az Európai Unió összes tagállamának végső soron kötelező lesz belépni az eurózónába, bevezetni az eurót, azonban meg kell fontolni, mikor kell ezt megtenni.

Orbán a versenyképességhez szükséges új európai stratégiát szorgalmazott - ehhez szerinte az eurózóna pénzügyi stabilitására van szükség, valamint arra, hogy az euróövezeten kívüli országok megkapják a legteljesebb gazdaságpolitikai szabadságot. Emellett integrálni kell a balkáni országokat az Európai Unióba, szabadkereskedelmi megállapodást kell kötni az EU és az Egyesült Államok között, újra kell rendezni a kapcsolatokat Oroszországgal, és olcsó, az Egyesült Államokéval versenyképes árú energiára van szükség - sorolta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint ha a parlamenti választás után is folytatódhat a jelenlegi gazdaságpolitika, akkor Magyarország előtt egy nagy, felívelő, fejlesztési korszak áll. Úgy vélte, bár Magyarország még érzi a válság hullámait, "nekünk összességében már nem a válságkezeléssel kell foglalkozni", hanem egy felívelő, nagy korszakra kell készülni. Kijelentette, kormánya az elmúlt években a válságkezelést az ország újjászervezésére használta fel.