Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kitölti megbízatásának idejét, a kormány nem mozdítja el posztjáról 2013-ig - véli a Bloombergnek nyilatkozó elemzők többsége. A magyar piacot ismerő 21 megkérdezettből 14-en vélekedtek így. Az Orbán Viktor kormányfő és Simor között kirobbant csatát a befektetők a jegybanki függetlenség aláásására irányuló próbálkozásként értékelték.

A jegybank elnökét a válság idején követett monetáris politikája miatt kedveli a piac - mondta a hírügynökségnek Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője. Szerinte nagy veszteség lenne, ha eltávolítanák, és ez egyben csorbát ejtene a jegybank függetlenségén.

Orbánnak elvileg nincs legális lehetősége Simor kirúgására. Ehhez meg kellene változtatni az alkotmányt, amit ugyanakkor a kétharmados parlamenti többség birtokában megtehet. A háború következő csatáját márciusban vívják, amikor lejár hét jegybanki döntéshozó közül négy mandátuma, és a helyükre a kormány jelöltjeit ülteti - az államfő jóváhagyásával - a parlament.

Miután a Fidesz hatalomra került, a befektetők számítottak arra, hogy átfogó személyi változások lesznek az államigazgatásban, ám az meglepő volt számukra, milyen gyorsasággal zajlik le ez - mondja Kubilay Ozturk, a HBSC elemzője. Simor a legfontosabb figura a sakktáblán a piac szempontjából, az ő helyzetének alakulását kiemelten figyelik.