Idén az 1958-ban születettek készülhetnek a 65. életévük betöltésével a nyugdíjkorhatár elérésére. Mindazok, akik addig korhatár előtti ellátásban részesültek, mellette pedig dolgoztak, több lehetőségből válogathatnak a továbbiakban, ezeket gyűjtötte össze az Adó.hu.

Az öregségi nyugdíj igénybe vételére 2012 előtt többféle jogcímen volt lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltése előtt, például hosszú szolgálati idő vagy hivatásos szolgálati jogviszony alapján. Ezeket 2012. január 1-jétől a módosuló szabályzat miatt korhatár előtti ellátásként folyósították tovább az érintetteknek a nyugdíjkorhatár eléréséig.

Fontos, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is igényelhető ez az ellátás, határidő nélkül, ráadásul változatlan összegben, a változás mindössze annyi, hogy öregségi nyugdíjként folyósítják.

korhatár előtti ellátások folyósítása mellett meghatározott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni. Ez a jövedelemhatár évente a minimálbér tizennyolcszoros összege, tehát 2023-ban 4.176.000 forint.

A korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel az érintett személy szolgálati időt szerez járulék fizetése alapján. Mivel a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, az ellátásban részesülő nem számít nyugdíjasnak, így szerezhet további szolgálati időt. A korhatárt betöltő, immár öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalók ezzel szemben nem számolhatnak ezzel a lehetőséggel.

További fontos tudnivalók:

  • Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ez kerül folyósításra.
  • A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámok várható nagyságrendjére tekintettel sokaknak hozhat a korábbiaknál kedvezőbb eredményt az ismételt megállapítás.