A jövő évtől két felvételi eljárás lesz, a tandíj bevezetése mellett pedig módosul a felsőoktatási felvételi pontszámítás is - derül ki az MTI összeállításából. Azon hallgatóknak, akik 2007 szeptemberében államilag támogatott alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy mesterképzésben kezdték meg a tanulmányaikat, 2008 szeptemberétől alapképzésben 105, mesterképzésben 150 ezer forint képzési hozzájárulást kell fizetniük évente. A doktori képzésre és a felsőfokú szakképzésre ez nem vonatkozik, és persze a költségtérítéses képzésben tanulók sem fizetnek. A GYED-en, GYES-en lévők és a hátrányos helyzetűek mentesülnek a hozzájárulás fizetése alól.

A felsőoktatási intézményeknek lehetőségük van a fenti összegektől való eltérésre is. Fontos változás az eddigiekhez képest, hogy az elsősöket az év végén teljesítményük alapján rangsorolják, és akik az államilag támogatott képzésben nem teljesítik az intézmény által előírt minimumkövetelményeket, azok átsorolhatók költségtérítéses képzésbe, az ott legjobban teljesítők pedig átvehetők a helyükre.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2008-tól évente két felvételi eljárás lesz. A 2008 februárjában induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2007. október 15-én, a szeptemberi képzéseket tartalmazó kiadvány pedig 2007. december 15-én jelenik meg. A 2008 februárjában induló képzésekre 2007. november 15-ig, a jövő szeptemberben indulókra pedig 2008. február 15-ig lehet jelentkezni.