A kis- és középvállalati szektornak a fentiek mellett jó, hatékonyságot növelő támogatási programokat kell kínálni, de nem csaphatjuk be magunkat, "ez a szektor a jelenlegi állapotában nem versenyképes" - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Népszavának.

A szektort szerkezetében, s az egyes vállalkozásokat működésében, innovativitásában, fejlődőképességében kell megváltoztatni - tette hozzá.

Az államnak a változásokhoz kell hozzájárulnia a hatékonyabban felhasznált uniós támogatásokkal, lejjebb szorított finanszírozási költségekkel és a különféle szabályozókkal.

A pénzügyminiszter szerint egy borzasztó nehéz költségvetési pályán veszi át a következő kormány a stafétabotot, ez megkövetelné azt, hogy ugyanolyan szigorral is folytassa a munkát, ahogyan azt a jelenlegi kabinet.

A közlekedési társaságok – a MÁV és a BKV – konszolidációjáról szólva úgy vélte, az igazi kérdés nem ezen cégek pénzügyi helyzetének rendezése, hanem az, miként lehet elkerülni, hogy ezek a vállalatok további adósságot termeljenek.

"Ennek a kérdésnek a megválaszolása után lehet azzal foglalkozni, mekkora adósságot hoztak ezek a vállalatok a múltból és mit kell azzal tenni" – fogalmazott Oszkó.