A Matolcsy György vezette jegybankban ma már több mint 1400-an kapnak fizetést, míg Matolcsy 2013. tavaszi érkezése előtt csupán 580-an dolgoztak a jegybankban. A létszámnövekedésnél is mellbevágóbb a személyi költségek elszállása  - írja a portál.

Tavaly 5 millió forintra emelték Matolcsy bérét,  míg az előző elnök, Simor András fizetése még havi 2 millió forintban volt maximálva. Polt Péter legfőbb ügyész egyik lánya, Polt Petra például kezdő jogászként a Polt feleségét havi 4,95 millió forintért alkalmazó MNB-nél helyezkedett el 500 ezer forintos havi fizetésért, alátámasztva a szóbeszédet, mely szerint akár 20-30 százalékot is ráígér a jegybank a piaci fizetésekre.

Simor utolsó teljes évének, 2012-nek a végén 355 millió forintot fizettek ki egy hónapban az MNB-seknek (ebben az alapbéren kívül a béren kívüli juttatások, a bérpótlékok és a gépkocsi-költségtérítés is benne van), ebből nem egészen 60 millió a vezetőkhöz és vezető tisztségviselőkhöz került. A PSZÁF beolvasztása után, 2013 végén megközelítette a 800 milliót a havi személyi költség, amiből 90 milliót a vezetés rakott zsebre.

Idén június végén már 1,3 milliárd forint volt a cech, és csaknem 190 millió forint landolt a vezetőknél és vezető tisztségviselőknél.

A legfőbb döntéshozó szerv, a monetáris tanács hét tagja öt éve még 64 millió forintot kapott, tavaly a 9 fősre duzzadt testület 315 milliót vett fel, az idén fél év alatt 233 millió forinthoz jutottak. Ezt a tempót tartva öt év alatt 7-szer annyiba kerül a testület működése, természetesen közpénzből - írja a portál.