Jövő év január elsején kezdené el hivatalosan működését az összevont APEH-VPOP - tudta meg a Népszava.

A szervezet elnöke a lap szerint Béndek József, volt határőr országos parancsnok lesz, a csúcsszervezet munkáját pedig öt elnökhelyettes segíti majd: egy a vám, egy a nyomozati, és három az adóellenőrzési tevékenységért lesz felelős.

A Népszava szerint ez a vezetési struktúra egyúttal azt is sugallja, hogy a korábban beharangozott adórendőrség egy későbbi időpontban jönne létre.

A Vám- és Pénzügyőrség, valamint az APEH összevonásához és az ezzel kapcsolatos irányítási jogkörökhöz kapcsolódó módosításokat tartalmazó törvényjavaslat szerint a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokának tevékenységét a jövőben kormánybiztos irányítaná, aki utasíthatná is az országos vámparancsnokot.

Szakértők szerint azonban az ominózus törvényjavaslat és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) között koherencia zavar lehet, mivel a törvénytervezet nem szögezi le, hogy a kormánybiztos személye csak hivatásos állományban lévő személy lehet, a Hszt. viszont ezt kimondja - olvasható a lapban.

Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPSZF) elnöke a lapnak elmondta: ők is csak a lapunkból értesültek a tervezett APEH-VPOP-összevonás tervéről, és a szóban forgó törvényjavaslatról, amely egyúttal módosítaná a Hszt.-t is - ám minderről elfeledkeztek egyeztetni a mintegy 7000 vámos érdekét képviselő szakszervezettel.