Ez egy megosztott ország, és a díj alapításakor az motivált, hogy politikától függetlenül próbáljuk megítélni és támogatni Magyarország arra érdemes legjobbjait, mert csak a független értelmiség biztosíthatja az ország felemelkedését - mondta Demján Sándor, a Prima Primissima Díj alapítója. Mint mondta, már 2002-ben lehetett látni, hogy gondok lesznek a gazdasággal, és amikor a társadalom szegényedik, elsőként mindig a tudomány és kultúra területén próbálnak spórolni - ez ellen szeretett volna a maga eszközeivel, és a vállalkozók ösztönzésével tenni.

A megyei príma díjasok rendszere tapasztalata szerint sikeresebbnek bizonyult, mint az országos - a beérkező szavazatok alapján az látszik, hogy a vidék jobban megbecsüli a helyi kiválóságokat. Sikeresnek tartja a Junior Prima díjak rendszerét is. Azt azonban elszomorítónak, hogy a díjazottak kénytelenek megküzdeni a környezetük irigységével.

Tíz évre vállaltam a díj fenntartását, nem változtattunk semmit a krízis alatt sem, de a következő tíz évben is komoly kihívás lesz a kultúra és a minőség támogatása, mentése, illetve az, hogy a fiatalok elé követendő hazai példákat állítsunk - mondta Demján. Az üzletember 2013-tól vállalta, hogy magánvagyonából biztosítja a Közönségdíj anyagi támogatását. Ezt 2003-2012 között egyébként Csányi Sándor biztosította.

A díj alapítója megnyugtatónak tartja, hogy Csányi Sándorra (a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának, illetve az OTP Bank elnöke) ruházhatja át az alapítói jogokat, aki szerinte szavatolni tudja, hogy tovább viszi a díj politikától független kiválasztási rendszerét.

Ez a díj, és az, hogy a magyar kultúrához valóban sokkal hozzájáruló szakembereket kiemelten támogassuk, tökéletesen illik az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájába - hangsúlyozta Csányi Sándor. Ahogyan azt is, hogy megtartják a jelölési, kiválasztási folyamat eddigi transzparenciáját, hagyományait, mivel nem szeretné, ha a díj egyfajta OTP-díjként élne tovább. A bank minimum tíz évre, de egyébként határozatlan időre vállalta, hogy támogatja a Prima Primissima Alapítvány működését.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy várhatóan megfontolják a díjazott kategóriák körének bővítését, illetve a bírálatban részt vevő társadalmi testületeket. Emellett felmerült a határon túli tudósok, művészek támogathatóságának kérdése is.

 

A jelöltek

A tíz éves jubileumra az alapítvány történetének a legtöbb jelölése érkezett:  az 550 hivatalos jelölés közül a legtöbb, 88 a színház és filmművészet kategóriában - mondta Csányi Sándor. Közülük a társadalmi tanácsadó testület és a kuratórium kiválasztotta azt a kategóriánként 3-3 Prima díjast, akik közül a december 7-i Gálaestig kiválasztják a Primissima díjasokat. A Prima díjasok 10 ezer, míg a Prima Primissima díjasok 50 ezer eurós díjazásban részesülnek. Az idén is átadnak majd 5 jubileumi Primissima díjat, a korábbi évek Prima díjasai közül kiválasztottaknak.
Az idei primák közül Csányi Rostás Sándor vándorasztalost emelte ki, aki nemcsak példát mutat a roma fiataloknak, hanem szakmára is tanítja őket.  A magyar irodalom kategóriában Kiss Anna költő, drámaíró, Krasznahorkai László író és Tornai József költő, író, műfordító lett Prima-díjas.
A magyar színház és filmművészet kategóriában Bodrogi Gyula színművész, Kósa Ferenc filmrendező és Szinetár Miklós rendező a Prima Primissa Díj jelöltje.
A képzőművészek közül Sajdik Ferenc karikaturistát, Ujházi Péter festőművészt és V. Majzik Mária képzőművészt jelölte a testület.
A tudósok közül Palkovits Miklós akadémikus, Ritoók Zsigmond filológus és Szemerédi Endre matematikus lett Prima-díjas.
A magyar oktatás és köznevelés mezőnyében Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Grétsy László nyelvész és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola esélyes a Prima Primissima Díjra.
Az építészet, építőművészet kategóriában Balogh Balázs építészmérnök, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter táj- és környezetépítész a jelölt.
A magyar sajtó képviselői közül Benda László szerkesztő, riporter, Riskó Géza, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sportfőszerkesztője és Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője lett Prima-díjas.
A magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bihari János Táncegyüttes, Halmos Béla népzene oktató és Rostás Árpád vándorasztalos került a jelöltek közé.
A magyar zeneművészet kategóriában a Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika operaénekes és Szenthelyi Miklós hegedűművész esélyes a fődíjra.
A magyar sport kategória jelöltjei Kulcsár Győző párbajtőröző, Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos nagymester sakkozó lettek.