A képviselők 124 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 32 tartózkodás mellett hagyták jóvá a pénzügyminiszter javaslatát. A Ház döntése alapján a személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető.

A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől - ezt az előterjesztő Varga Mihály pénzügyminiszter a "pálinka-szabadságharc győztes lezárásaként" értékelt. Eddig egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát 700 forint volt. Egy magánszemély évente évre legalább 5, de legfeljebb 86 adójegyet szerezhetett. Azaz magánfőzésben a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (42 fokos) mennyiségű párlatot főzhetett - személyes fogyasztásra mely a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál.

A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik az ide vonatkozó uniós irányelvek hatására, így a cigarettára rakódó teher 2021. április 1-jétől legalább 39 300 forint lesz ezer darabonként. Eddig a jövedéki adó ezer darabonként 21 500 forint, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 22,5 százaléka (de legalább 34 500 forint ezer darabonként) volt.

Napi.hu, Kónya Ádám

A kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, amivel összhangban a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárd forintra nő - írja az MTI. Az adónem árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 2020. január 1-től 1 milliárd volt.

A jövő évi költségvetésben a gépjárműadó már teljes egészében a központi költségvetést illeti meg. Ehhez igazodva most az állami adóhatósághoz telepítette a teher beszedésének jogkörét az eddig illetékes önkormányzatoktól. Az adónem 60 százaléka már 2013 óta már a központi költségvetést illette, mostantól az egész. A változás összesen 33-34 milliárd forint többlet bevétellel jár a költségvetés számára. A társasági adóról (tao) szóló törvény módosításával pedig a képviselők lehetővé tették, hogy a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhessék az adózók támogatását.