.A Balaton környékén az 1980-as évektől fényjelzők váltották fel a korábbi rakétás-kosaras viharjelző-rendszert. A jelenlegi fényjelzők úgy vannak telepítve, hogy legalább egy minden pontról látszódjon.

A lámpák karbantartását és üzemeltetését a katasztrófavédelem megbízásából a Segélyhívók Országos Egyesülete végzi, de a bekapcsolásuk az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelző obszervatóriumában történik. A meteorológus egy gombnyomással indítja be a balatoni viharjelzést - mondta Horváth Ákos az InfoRádióban.

Az idei szezonban szokatlanul viharos volt, tizenháromszor volt erős vihar, ami több, mint kétszer annyi, mint az előtte lévő évben volt.

Erős vihar esetén a legerősebb széllökések meghaladják a 90 km/órás sebességet. A legerősebb vihar július 10-én csapott le Balatonaligára, akkor a Balatonnál meteorológiai műszer még sosem mért értéket, 158 km/óra szélsebességet mértek, ami komoly károkat okozott - mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője.

Üdülési szempontból azonban nem volt rossz a szezon. Voltak hosszú, nagyon meleg periódusok, amelyeket általában goromba viharok váltottak - tette hozzá a szakember.