A Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter is. Felidézte, hogy a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került.

Hiányuk a világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején a pénzügyminiszter szerint jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.

Folytatni kell Magyarországon az ágazat fejlesztését, hogy az élelmiszerbiztonság a lehető legkisebb külpiaci kitettség mellett, válsághelyzetekben is erős legyen

– hangoztatta a pénzügyminiszter.

Ehhez a kapacitások bővítésén túl a minőség, a termelékenység és az energiahatékonyság növelésére is szükség van.

Ekkora gazdasági bővüléssel számolnak

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a gazdaság elkerülve a recessziót, várhatóan idén növekvő pályán marad.

A bővülés 2023-ban 1-1,5 százalékos lehet, jövőre pedig a kabinet reményei szerint visszatérhet a járvány előtti ütemhez.

A Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forint összértékű beruházásával Hatvanban Magyarország legnagyobb kapacitású kenyér, péksütemény és finompékáru gyártóüzeme jött létre.

A fejlesztés 260 új munkahelyet teremt. A 70 alvállalkozót foglalkoztató és mintegy 350 üzlettel rendelkező, magyar tulajdonú családi vállalat ezzel az egyetlen olyan sütőipari vállalkozás, mely szinte országos lefedettséggel értékesíti friss termékeit.