A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A három héttel ezelőtt várt, 15 800 és 16 200 pont közötti kiinduló szintre becsült korrekció megérkezett a BUX indexben, végül 16 121 pontról indult, s egy háromnapos emelkedéssel egészen 16 950 pontig repítette azt. A mutató azonban innen lefordult, s ismét tesztelte támaszzónáját, ezúttal 150 ponttal mélyebbre mart bele, végül a januári mélypont közeléből fordult meg az index; ez egyben a 2009. márciusi és a tavaly szeptemberi mélypont által meghatározott emelkedő trendvonallal esett egybe.

A szeptember óta tartó emelkedő trend ezzel a támaszzónával utolsó mentsvárát teszteli, hiszen ha ez elesne, akkor az utolsó legitim mélypont is elesne ebben a trendben, s ez már trendfordulót jelentene. A következő komoly támaszt így már csak a tavaly szeptemberi mélypont adhatná az index számára 14 600 pont magasságában.

Pislákol némi remény

Felfelé masszív ellenállási sáv állja az index útját, ennek alját az elmúlt hetekben megjárt 16 950 pontos csúcs, tetejét a 17 200 pont körüli értékek jelentik, amelyek korábbi támaszszintből alakultak ellenállássá, de itt húzódik a február eleje óta tartó csökkenő hullámhoz tartozó 40 napos mozgóátlag is. Ez a csökkenő trend jelenleg uralja az indexet, csökkenő trendcsatorna, letört és lefelé mutató mozgóátlag, valamint az RSI-ben meglévő csökkenő trend is erre utal. A pozitívum, hogy az újabb mélyponttal az oszcillátor már nem csinált újabb mélypontot. Ez pozitív divergencia: ugyan önmagában még nem trendfordító jelzés, de némi reményre adhat okot.

Lehet aggódni az OTP miatt?

Az OTP részvényeinél elég erőtlenre sikeredett a megpattanás: végül nem az általunk várt 3300 forintról, hanem 3217 forintról indult, s egészen 3600 forintig juttatta a bankrészvényt. Az aggasztó jel jelenleg a részvény grafikonján, hogy ezt a támaszszintet egyre alacsonyabb csúcsokról támadja a részvény, s ha törne, akkor a kiépült alakzat céláraként a tavaly szeptemberi, 2700 forint körüli szintek adódnak.

A Mol esetében az általunk becsült szintnél mélyebbről indult és még erőtlenebb volt a megpattanás, az olajrészvény letörte januári mélypontjait is, ezzel az indexszel ellentétben árfolyama mélyebb mélypontot csinált.

A Magyar Telekom árfolyamának zuhanása az elmúlt hetekben elakadt a rendkívül erős támaszszinteken, amelyek az osztalékkal korrigált grafikont nézve még hetes szinten öt alkalommal akasztotta meg a részvény mélyrepülését 2009 nyara óta. Azonban ha 400 forint alatti zárást tapasztalnánk az árfolyamban, akkor érdemi támaszt már csak a 2009. márciusi mélypont környékén találnánk a részvényben, ez pedig − osztalékkal korrigáltan − csak a 300 forint körül árfolyamoknál található.

Ha a mostani támasz is elesik, még nagyobb esés jöhet
Kép: A nagyobb ábráért kattintson a képre!

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!