Levélküldő kampányba fogtak debreceniek, amelyben felszólítják Papp László polgármestert, hogy akadályozza meg az akkumulátorgyár megépülését a városban – írja a HVG a szabad.ahang.hu információira hivatkozva. Mostanáig már több mint 2800-an küldtek levelet a városvezetőnek.

A civilek szerint Magyarország történetének legnagyobb, súlyosan környezetszennyező és hatalmas energiaigényű beruházását készítik elő a megyeszékhelyen. Méghozzá úgy, hogy az ott élő kétszázezer embert meg sem kérdezték róla.

A petíció aláírói azt üzenik a polgármesternek, hogy Debrecennek levegőre és vízre van szüksége, nem akkumulátorgyárra, s azt akarják elérni, hogy valódi egyeztetések és civil kontroll nélkül ne épülhessen semmilyen környezetkárosító üzem a városban. A kezdeményezők jelezték, hogy az aktivistáik hamarosan Debrecen utcáin is jelen lesznek, hogy felhívják a helyiek figyelmét a gyár építésének veszélyeire.

Augusztus közepén derült ki, hogy a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója Debrecenben hozza létre második európai üzemét, nagyjából 3 ezer milliárd forint értékben, amivel ez Magyarország történetének legnagyobb beruházása. A városban azonban vihart kavart a gyárépítés. Október elején Murguly Mihály, az LMP politikusa helyi népszavazási kezdeményezést jelentett be a beruházásról.