Tavaly a forint és a hazai kötvények szinte teljesen kimaradtak abból a turbulenciából, ami egyes fejlődő piacok devizáit és kamatait magával rántotta. A bizonytalanság második hulláma idén januárban érkezett. Argentínában brutális deviza-leértékelődéssel próbáltak enyhíteni az egyensúlyi problémákon, Ukrajnában tovább nőtt a feszültség, miközben Törökországban a piac "térdre kényszerítette" a jegybankot. A török jegybankon kívül az elmúlt napokban India és Dél-Afrika jegybankjai is kamatemeléssel próbálkoztak - egyelőre nem túl sok sikerrel. A második fordulóból már Magyarország sem tudott kimaradni: az elmúlt napokban a forint is jelentősen gyengült és emelkedésnek indultak a kötvényhozamok - állapította meg a Pioneer Alapkezelő Zrt. elemzése.

Az MNB elszántságát teszteli a piac

A mostani forintgyengülést már nem lehet kizárólag nemzetközi tényezőkkel magyarázni, ugyanis az elmúlt 48 órában a forint az összes fejlődő piaci deviza mezőnyében is a legrosszabb teljesítményt mutatta. Arról lehet szó, hogy a piac most a magyar jegybankot akarja tesztelni: vajon mindenáron kitartanak e a kamatcsökkentések mellett, vagy pedig itthon is belátják, hogy a forint védelme érdekében szükség lehet a kamatszint megemelésére. Az első jegybanki megnyilatkozások alapján az MNB nem adja be könnyen a derekát, Matolcsy György 29-én még a kamatcsökkentések folytathatóságáról beszélt.

Magyarország a makromutatói alapján nem említhető egy lapon a piac által eddig megbüntetett országokkal: a külső egyensúlyi pozíció megrendíthetetlennek tűnik, a külső adósság meredeken csökken, az infláció egyelőre nem probléma, a jegybanki tartalékszint pedig megfelelő - olvasható az analízisben. A 3 százalék vitt alapkamat fenntarthatóságát ennek ellenére sokan megkérdőjelezik, hiszen a külső környezet gyorsan változik. A fejlődő világ jegybankjainak többsége már emeli az irányadó kamatokat, miközben itthon még további kamatvágásokról beszélnek. Az utóbbi miatt több spekuláns lát fantáziát abban, hogy a forint gyengítésén keresztül itthon is ki lehessen kényszeríteni az alapkamat megemelését.

Már 50-100 bázispontos emelés beárazva

A 310 forint felett járó euróárfolyam mellett a piac már 50-100 bázispont körüli kamatemelést be is árazott. Ha a forintra nehezedő nyomás tovább erősödik, a jegybanknak előbb-utóbb be kell avatkoznia, különben elszáll az árfolyam, ami sem a jegybanknak, sem pedig a választásokra készülő politikai vezetésnek nem lehet érdeke.

Kérdés, hogy a forint megvédése érdekében milyen eszközöket tud bevetni a jegybank. A Pioneer Alapkezelő szakértői szerint a jelen helyzetben a devizapiaci intervenció lehet a leghatásosabb eszköz - amelynek egyik formája lehet az EU-források piacon keresztül történő átváltása forintra -, de a helyzet "fokozódása" esetén a kamatcsökkentési retorika sürgős elfelejtése is szükséges. Nem valószínű, hogy az MNB egyelőre "meglengetné" a kamatemelést, mivel egyrészt a jelenlegi monetáris tanács a piaci vélemények szerint "csak vágni szeret, emelni nem", másrészt a közelmúltban kamatot emelő jegybankokról sem szálltak le a befektetők.

Kemény csata kezdődhet

Jelenleg nem lehet kizárni egy kemény csatát a jegybank és a piac között, ami átmenetileg a forint további gyengülését és a hozamok további emelkedését okozhatja. A viszonylag erős hazai gazdasági fundamentumok ilyen helyzetben kevésbé érdeklik a rövid távú nyereségre hajtó spekulánsokat, ezért szükség lehet a jegybank határozott beavatkozására. Jó hír, hogy ha a nemzetközi helyzet megnyugvást mutat, akkor a forint elleni játékosok is gyors visszavonulót fújhatnak - olvasható az elemezésben.