A legtöbb pénz a magyar milliárdosok cégeinek jutott, ám ezért jó néhány kormánytisztviselőnek túlóráznia kellett, hisz a szerződések többségét 2019. december 23-án, illetve december 31-én írták alá - írja  Pénzügyminisztérium (PM) által nyilvánosságra hozott adatok alapján a Népszava.

A PM támogatási listáját a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezeti, amely II. Részalapjának létrehozásra 7 milliárd forintot kapott, így a cég már összesen 20 milliárd forintot fordíthat arra, hogy néhány éven belül tőzsdére vezessen be cégeket. A második legnagyobb támogatás - összesen 4,3 milliárd forint - a szentesi Hungerit Zrt.-nek jutott egy új panírüzem létrehozására.

A Hungerit korábban csak szentesi baromfi-feldolgozó néven futott - a cég 2017-től került Csányi Sándor bankár és mezőgazdasági nagyvállalkozó érdekeltségébe. A cég csak tavaly 49,9 milliárdos árbevételt és 1,26 milliárdos adózás előtti eredményt ért el. A Csányi Pincészet Zrt. kapacitásbővítő beruházásának támogatására 1,3 milliárd forintot kapott az adófizetőktől.

Újabb állami finanszírozásról írt alá szerződést a Hell Energy Kft., amely most négy milliárd forintot kapott a PM-től gyártókapacitásának növelésére. A szikszói cég sikeres pályázó, 2016-ban a külügytől 7 milliárdos támogatást kapott.

December 30-án több kkv kapott pár száz millió forintos támogatást: e körbe bekerült a Fejér-B.Á.L. Zrt. is, az az építőipari cég, amely Mészáros Lőrinc és gyerekeinek tulajdonában áll. A céget az adófizetők - a töméntelen állami megrendelésen túl - most 286 millió forinttal segítették ki, a pénzt "termelőberendezések beszerzése építőipari ágazati versenyképesség növelése érdekében" indoklással adta meg a Varga Mihály vezette tárca - írta a lap.