A mediterrán térségben és a Balkánon - beleértve hazánk egész területét is - hosszú, forró nyár várható, júliusban és augusztusban veszélyes hőhullámok érkezhetnek. Hosszan tarthat majd az átlag feletti hőség és extrém forró időszakokra is lehet számítani. Térségünkben gyakran lesz a hőmérséklet 32 fok felett - jósolják a meteorológiai portálon.

A nyár folyamán legalább egy hét lesz majd, amikor szélsőséges hőhullámokra lehet számítani. A forró időszakok során pedig a meleg rekordok is megdőlhetnek. A sokszoros hőhullámok által legjobban veszélyeztetett, a Bulgáriától Románián át Magyarországig terjedő térség.

Régiónkban a másik komoly problémát a szmog és a levegő szennyezettsége okozhatja. Nagy lehet az aszály kockázata is, annak ellenére, hogy a januártól-áprilisig tartó időszakban a megszokottnál jelentősebb volt a csapadék. A nyári hónapokban valószínűleg igen kevés esőzés lesz Dél- és Kelet-Európában, ami igen kedvezőtlen lehet a mezőgazdaságra nézve.

Kicsit odébb már elviselhetőbb lesz

Tőlünk északabbra és nyugatabbra ugyancsak előfordulhat a nyárias meleg, de tartós hőhullámok nem várhatóak. A meleget időszakos viharok enyhíthetik majd: sokszor kialakulhatnak komoly jégesők és erős szélviharok is, főleg a nyári délutánokon és a kora estéken. Komoly zivatarokra leginkább Németország déli részén, valamint Csehország és Lengyelország nyugati részén lehet majd számítani, ezeken a területeken megnő az árvizek kockázata is.

Nagyon enyhe lesz viszont a nyár az Egyesült Királyságban és Írországban, ahol várhatóan nem fordul majd elő extrém hőség.