A próbaérettségi feladatainak összeállítója egy olyan cég volt, amelynek egyébként fő profilja, hogy szakmai anyagokat biztosít az iskoláknak, honlapot üzemeltet, és központi felvételi előkészítő foglalkozásokat is tart 8. osztályos és végzős tanulóknak egyaránt. A honlapjuk szerint az ország több mint ötszáz iskolájával kapcsolatban állnak már. 

Ahogy a Telex megírta, a Madách Imre Gimnáziumban magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit a végzős diákok. Előbbi kettőért középszinten fejenként 1800 forintot, a matematika középszintű próbaérettségiért 1300 forintot kellett fizetniük.

Így egy osztálynak összesen 133 ezer forintba került a próbaérettségije

Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, szülők, tanárok közösen döntötték el, hogy részt vesznek a fizetős gyakorló vizsgán. Az intézmény szerint a próbaérettségi kiszervezése azért volt jó dolog, mert ,,egyfajta külső megmérettetés a diákoknak, illetve tapasztalatszerzés a tavaszi vizsgaidőszakra”. 

Az iskola vezetősége azt felelte a hírportál kérdéseire, hogy az összegből a tanári kar nem részesült, a vizsga kiszervezése egyszerűen csak hatalmas terhet vett le az egyébként is túlterhelt pedagógusok válláról. 

Az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központnak ugyanakkor tudomása sem volt arról, hogy a Madách Imre Gimnáziumban külsős cég szervezi a próbaérettségit. A lapnak azt írták:

A megjelent hírek alapján az ügy kivizsgálását megkezdtük.

A tankerület szerint ráadásul engedélye sem volt az intézménynek arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe, így vizsgálatot indítanak az ügyben.