A szocialisták programja az ipari- és üzleti szolgáltatóközpontok, valamint az idegenforgalom területének fejlesztésére koncentrálna, a becsléseik szerint a következő években ez négyszázezer új munkahely teremtését tenné lehetővé. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak a gyógyszeriparban, a gép- és autógyártásban és a biotechnológiai fejlesztésekben van jövője. A tervek szerint több mint 1000 milliárd forint felhasználásával K+F, illetve regionális egyetemi tudásközpontokat hoznak létre, hogy lendületet adjanak a jelenleg mélyponton lévő technológiai fejlesztéseknek, és támogatnák a kis- és középvállalkozások egyelőre korlátozottan működő innovációs tevékenységét is.

 

Az MSZP fejleszteni szeretné az egészségipart, ösztönözni a megújuló energiahordozók kutatását és felhasználását, valamint a távhő-, a gáz- és villamosenergia-ellátás korszerűsítésébe is belekezdene.
A turizmust és az idegenforgalom szintén kiemelt kitörési pontnak tekintik a szocialisták, a Balatont, a Duna, és a Tisza menti településeket turisztikai központtá fejlesztenék infrastrukturális fejlesztések, városrész-rehabilitációk, fürdő és műemlék-felújítások segítségével.


A programban kiemelt helyen szerepel az autópályaépités, az útburkolat felújítás, a közútfejlesztés, és a hídépítés is.


A munkahelyteremtés a kiemelt ágazatok fejlesztésén keresztül valósulna meg, a kis- és középvállalkozások számára hitel- és tőkelehetőséget igérnek az új munkahelyek létrehozására.
A munkaerőpiacon keresgélő hátrányos helyzetű csoportok esélyeit a START program kiszélesítésével növelnék, így a pályakezdők után a gyermeknevelésből visszatérőket, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben élőket alkalmazó vállalkozóknak is járulékkedvezményt nyújtanának. 

 

Az MSZP kormányra kerülése esetén a magyar kisdiákok nagyobb hangsúllyal tanulnák a reáltárgyakat, az informatikát, és a nyelvtudást is, hogy a műszaki-, mérnök-, és élettudományok felé tereljék őket. A felsőoktatásban az ilyen tudományágakban tanuló hallgatók számát 50 százalékkal növelnék, jelenleg ugyanis siralmas a szakember utánpótlás helyzete ezeken a területeken. Folytatódna az iskola felújítási program, és harminc új szakképzési központot is építenének.


Az egészségügy minőségén a háziorvosi szolgáltatások kiszélesítésével javítanának, a kórház-rekonstrukciók mellett 60 sürgősségi betegellátó központot építenének fel. Tovább folytatnák az ivóvízminőség-javító programot, a szennyvíz-nagyberuházásokat, és a csatornahálózatok bővítését. Az eddigiekkel ellentétben az árvízi védekezés helyett a megelőzésre helyeznék a hangsúlyt, újabb árvízszint-csökkentő tározók építésével.