Jelentősen nőtt a hangulatzavarok tüneteinek előfordulása a kamaszok és a 25 év alatti fiatal felnőttek körében az utóbbi évtizedben – írja a hvg.hu az Amerikai Pszichológiai Társaság által közzétett kutatása alapján.

A San Diegó-i Állami Egyetemhez köthető vizsgálatban mentális egészséget körüljáró, nagyszabású, nemzeti adatgyűjtésből dolgoztak a kutatók. 600 ezer kamasz és fiatal felnőtt válaszait elemezték a 2005 és 2017 közötti időszakból.

A fiatalok beszámolóiban 12 év leforgása alatt 52–71 százalékkal nőtt a pszichés megbetegedésekre utaló tünetek előfordulása, például depresszió vagy öngyilkossági késztetések. Így 2017-re a válaszadók 10–13 százaléka számolt be arról, hogy érintette valamilyen súlyos pszichológiai probléma a megelőző egy hónapban.

A portál szerint a fiataloknál mutatkozó aggasztó eltolódás a mentális problémák irányába nem jelentkezett más korosztályoknál, sőt 65 év felett inkább enyhe csökkenésre lettek figyelmesek a kutatók.

A Journal of Abnormal Psychology szaklapban publikált tanulmányban a jelenség mögött feltételezett okokról is írnak, rámutatva az elektronikus kapcsolattartási formák terjedésének, a digitális média, a sorvadó személyes interakciók és az alváshiány káros hatásaira az identitáskeresés szakaszában lévő korosztályoknál.