A minisztérium szombaton reagált a Népszabadság hírére, miszerint Magyarország váratlanul - és az egyezkedésre egy korábbi kétoldalú megállapodásban rögzített határidő lejárta után - olyan vízpótlási javaslattal fordult Szlovákiához, amely a Szigetköz problémáját nem az Öreg-Duna vízmennyiségének növelésével, hanem mobil fenékgátakkal oldaná meg.

A napilap szerint a magyarországi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül átadott megvalósíthatósági tanulmány miatt a hazai zöldek közös tiltakozó fellépésre készülnek.

A minisztérium szombati közleményében hangsúlyozza: a Szlovákiába kiküldött anyagot sem a tárcát vezető miniszter, sem az államtitkár nem ismerte. A miniszteri értekezlet nem tárgyalta az anyagot, de az még nincs is olyan stádiumban, hogy ez szükséges lett volna.

Az anyag nem minősül hivatalos javaslatnak, az csupán a stratégiai vizsgálat irányító testületének munkaközi anyaga, mely hat különböző változatot is tartalmaz a Szigetköz vízpótlásának megoldására - teszik hozzá.

Hétfőn mind az anyag kiküldésének szabályosságát, mind annak tartalmát kivizsgálja a minisztérium, ennek eredményét pedig két héten belül nyilvánosságra hozzák. Amennyiben a szükséges társadalmi egyeztetés elmaradt, a tárca azt meg fogja tartani - fűzik hozzá.

QP | Quality Placement