Rengeteg előrehaladott állapotban lévő rákos beteggel találkozik az onkológián, mert a járvány miatt háttérbe szorultak az ilyen vizsgálatok. Ezt a fehérvári onkológiai osztály főorvosa mondta az RTL Híradónak.

Lassan minden hetedik nőt érint a mellrák, a gyógyulásuk pedig az időben történő felfedezéstől függ, ha időben kerül sor a diagnózisra, akkor betegek 85 százaléka meggyógyítható. A járvány alatt azonban pont az időbeliséggel volt gond, az orvosok átvezénylése miatt vannak olyan betegek, akiket nem tudtak időben diagnosztizálni - hangzott el a műsorban.  Egyes vizsgálatokra még mindig nehéz bejutni, az ideálisnál többet kell várni. Ugyanakkor a kormányzati kommunikáció szerint minden rákos beteg számára biztosították az ellátást a járvány idején.

Hasonló a tapasztalata a Mellrákinfó Egyesületnek is, pedig ennek alapítója szerint sok beteg élete azon múlik, hogy időben felfedezik-e a rákos daganatot. Éppen ezért a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet Székesfehérváron.