"Irán és Magyarország közel áll egymáshoz a kultúra és a történelem terén, és a két nemzet közötti jó viszony megfelelő alapot nyújt a kapcsolatok bővítéséhez" - mondta az iráni elnök a teheráni elnöki hivatal honlapján megjelent közlemény szerint. Róháni a magyar kormányfővel tartott találkozón hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a két ország kormánya készítse elő a terepet a magánszektorban megvalósuló együttműködésekhez.

"Igyekeznünk kell a két ország magánszektorának és vállalatainak segítségére lenni abban, hogy szorosabb legyen az együttműködés közöttük" - mondta az iráni államfő.

A regionális és nemzetközi ügyeket illetően Róháni a két ország egymáshoz közeli álláspontjáról szólva azt mondta: "Ma a terrorizmus az erőszak és a szélsőségesség legfőbb szimbóluma a világon, és úgy gondoljuk, hogy az egész világot érintő globális ügyről és válságról van szó" - hangsúlyozta. "Mára a terrorizmus egy nagyon veszélyes vírussá vált, amely a régióban és az egész világon terjed. Ha az egész világ szembeszáll a terrorizmus támogatóival, sikerül győznünk. Mindannyiunknak teljes erőbedobással kell dolgoznunk ezen, s Irán és Magyarország jól együtt tud működni ezeknek a regionális és nemzetközi céloknak az elérésében" - folytatta Róháni.

A közlemény szerint az iráni elnök a terrorizmus egyik gyökerének nevezte azt, hogy a nagyhatalmak beavatkoznak más országok ügyeibe. "A nemzetközi kapcsolatok egyik alapelve más nemzetek jogainak és ezen jogok egyenlőségének a tiszteletben tartása, és mi úgy hisszük, hogy a globális ügyek és problémák megoldásához nem vezet más út, csak a világ országai közötti szövetkezés, együttműködés és véleménycsere" - szögezte le.

Orbán örömét fejezte ki a Róhánival tartott találkozó miatt, és pozitívnak értékelte az iráni tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseit - állt a teheráni közleményben.

"Ma leraktuk az alapokat a két ország közötti tudományos és kutatási kapcsolatok fellendítéséhez, s ezeken a területeken készek vagyunk megerősíteni az Iránnal való viszonyt" - hangsúlyozta a magyar kormányfő. Egyúttal reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben minden téren fejlődni fognak a bilaterális kapcsolatok.

"Sajnos a regionális kérdések megoldásában a mai napig nem alakult ki pozitív és közös álláspont a Nyugaton (...). Reméljük, hogy a régió nagy és befolyásos országainak - köztük Iránnak - a segítségével, és a velük való egyeztetés útján közelebb jutunk ehhez a célhoz" - tette hozzá Orbán. A miniszterelnök kétnapos iráni programja végén találkozott Haszan Róháni elnökkel.

QP | Quality Placement