Az NFM a kormany.hu-n tette közzé, hogy az elmúlt évben milyen támogatási, vállalkozási, vagy megbízási szerződést kötöttek. Amennyiben ez utóbbiakat nézzük, úgy azt látjuk, hogy a legmagasabb összegű szerződést tavaly egyszerre öt ügyvédi irodával (CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda, Kovács, Baborják és Társai Ügyvédi Iroda, Dr. Rátky és Társa Ügyvédi Iroda, Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda, illetve az SBKG Ügyvédi Iroda) kötötte a tárca.

Nekik ugyanis összesen bruttó 889 millió forintnyi keretösszeg járt azért, hogy ellássák a jogképviseletet a 2014. évi XXXVIII. törvény alapján indított perekben. A jogszabály a hitelszerződések (pontosabban fogyasztói kölcsönszerződések) egyoldalú módosítását - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állította fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek (pontosabban az azokban szereplő egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötések). Ám ezt a vélelmet mindegyik magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság előtt megdönteni az állam elleni perben (az alapot a Kúria 2014. júniusi döntése jelenti). Az biztos, hogy volt dolguk az ügyvédi irodáknak, hiszen a felperesként szóba jöhető pénzügyi intézmények száma mintegy négyszáz, és ha ennyien nem is indítottak pert, az utóbbi hónapokban sokat olvashattunk a magyar sajtóban ezen perekről.

A képzeletbeli dobogón további ügyvédi irodákat látunk: a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda például bruttó 446 722 500 forint értékű szerződést kötött annak érdekében, hogy a jogi tanácsadási és a jogi képviseleti feladatokat lásson el abban a perben amelyet a francia székhelyű Edenred indított az állammal szemben az étkezési utalványok rendszerének korábbi átszervezése miatt.

Ugyancsak emiatt indított pert a Cheque Dejeuner, itt a Horváth és Társai Ügyvédi Irodának jutott a megtiszteltetés, hogy bruttó 433 324 000 forintos keretösszegért jogi tanácsot adjon, illetve képviselje az államot az eljárás befejezéséig.

Ezzel a megbízási szerződéseknél véget is értek a százmilliós tételek, ám így is volt még néhány olyan szerződés, melyet érdemes kiemelni: a legkisebb összeget, 200 ezer forintot például a Belart Szolgáltató Bt. kapta, hogy előkészítse Munkácsy Mihály Golgota és Krisztus Pilátus előtt című festményeire vonatkozó értékbecslést, míg a Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft. bruttó 7,2 millió forintért láthatta el a NFM pr kommunikációs feladatait. Jól járt az MKB Bank Zrt. állami megvásárlásával az Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda, mely két szerződésben összesen bruttó 64,7 millió forintot kapott jogi tanácsadásra.

Milliárdos támogatási szerződések

A támogatási szerződéseknél a legnagyobb összegű szerződést a fővárosi önkormányzattal kötötte az NFM, hiszen a helyi közösségi közlekedésének 2014-es működésének támogatására nem kevesebb, mint 24 milliárd forintot adtak. Budapest főváros önkormányzata több más szerződést is kötött a fejlesztési tárcával, így többek közt a Széll Kálmán tér felújításának, a térség tömegközlekedési kapcsolatai, Káposztásmegyer vasúti és egyéb fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének támogatására például kétszer 1 milliárdot kapott, de jutott még 9 milliárd a "budapesti 4-es metróvonallal bővülő fővárosi közösségi közlekedés üzemeltetésének" támogatására is.

Érdemes kiemelni a Hungaroring Sport Zrt.-t is, amely a 2014-es magyar nagydíj rendezői jogdíja finanszírozásának támogatása jogcímen kapott 30,8 millió dollárt, azaz akkori árfolyamon valamivel több mint 7 milliárd forintot. A cég év elején kapott ezen kívül még 600 millió forintot is, hogy meg tudjon rendezni több (Nagy Futam -II. félidő, WTCC, DTM) rendezvényt.

Tavaly 350 millió forintnak örülhetett a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft., "az egészségügyi turizmusban érdekelt szolgáltatók kapacitás-nyilvántartásához kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások közösségi hálózat alapú foglalási és partnerkapcsolati integrációs rendszere bővítésének finanszírozása céljából". A GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. is kapott mintegy 700 millió forintot "gyártóbázis létrehozásához és bővítéséhez támogatás nyújtása" címen, míg a Balaton Fejlesztési Tanács 220 milliós szerződést kötött a Balaton-térség fejlesztését szolgáló programokra, projektekre.

Vannak persze kisebb tételek is, így például a Magyar Asztronautikai Társaság 2,5 millió forintot kapott "Űrtevékenység aktuális híreinek közzététele honlapon és kötetben, rendezvények lebonyolítása" címen, míg a Rromanes Egyesület 25 millió forintnak örülhetett, amelyből a Hodászi Roma Tájház Alkotóházának befejezéséhez kapcsolódó munkálatok tudták elvégezni.

Kisebb összegek a vállalkozási szerződéseknél

Ehhez képest jóval kisebb összegeket láthatunk a vállalkozási szerződéseknél, ám érdekességekre itt is lehet akadni. Ilyen például, hogy egyszer bruttó 2,66, máskor pedig bruttó 3,1 milliót kapott az Alpha Machine Kft. az NFM portáljának rendszerének folyamatos tartalmi frissítésére, valamint microsite oldalak létrehozására.

Itt jelentek meg a kerékpározást támogató támogatások is: a Magyar Kerékpárosklub például bruttó 2 millió forintot kapott a Bringázz a munkába (Bam!) 2014 tavaszi és őszi kampányának megszervezése, míg a Kerékpáros Magyarország Szövetség ugyanennyit a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely 2014-es pályázatok kiírására és lebonyolítására. Ez utóbbi szervezet kapott még közel bruttó 4 milliót, hogy a kitáblázza az Eurovelo 13 (Vasfüggöny) kerékpárutat.

Jutott valamivel több mint bruttó 23 millió a fordítási feladatokra is, melyet a sokatmondó nevű Fordítunk Kft. végzett el, de a Századvég Gazdaságkutató Zrt sem maradt ki, velük bruttó 10,1 milliós szerződést kötöttek "a 2014-2020-as időszakban rendelkezésre álló uniós források finanszírozásával megvalósuló, az energiahatékonyság növelését és megújuló erőforrások használatát ösztönző pénzügyi eszközök GAP-elemzése a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program kapcsolódó részterületein" címen.