Ez nem az a periódus, ahol reálbér-növekedésről vagy komolyabb adócsökkentésről lehet tárgyalni - mondta el a OÉT ülését megelőzően Demján Sándor, a VOSZ elnöke, a százezredik Széchenyi-kártya átadó ünnepségén.

Egy mindössze kétszázalékos reálbér növekedés a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke szerint 100 milliárd forinttal növelné a vállalkozások terhét, miközben a kormányzat által beterjesztett adótörvények mindössze 125 milliárd forintnyi adóteher-csökkentést jelentenének.

Demján szerint a vállalkozóknak fogyasztáscsökkentésre, és a termelés átstruktúrálódására kell készülniük. Épp ezért fontos, hogy a nem perspektívát jelentő üzletágakat vagy profilokat leépítsék, mivel elsődleges fontosságú, hogy az átmeneti időszakban a cégek tőkéjét meg tudják őrizni.

A profilváltáshoz beruházási hitelek kellenek, a VOSZ és az MKIK épp ezért arról tárgyalnak a kormányzattal, hogy a Széchenyi-kártya konstrukció kamattámogatásának megőrzése, és a futamidő meghosszabbítása mellett létesüljön egy hasonlóan támogatott beruházásai hitelfajta is.

Veres János pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormányzat jelenleg azt vizsgálja, a kamattámogatást a költségvetési terhektől függetlenül hogyan tudná egy forrásból, például a Jeremie-alapokból előteremteni.