A 45 év feletti diplomások álláskeresését támogató Restart-up közösségi program kutatásából kiderült, a sokadik állásinterjú után sem kapnak munkát a jól képzett 45 felettiek az előítéletes hozzáállás miatt - írja a lap.

A vállalati felvételiztetők a nyugdíjhoz közeli, de már akár a 45-50 éves jelentkezőket is kritikusan szemlélik, generációs különbségektől, egészségügyi problémáktól, digitális lemaradástól tartanak, rugalmatlannak vélik a korosztályt, s a legtöbb helyen a vállalat vezetősége nem nyitott az idősebbek felvételére. Az indokok között szerepel, hogy a munkáltatók úgy vélik, az idősebbeknek túl magas a fizetési igényük. Mindebben a fokozódó munkaerőhiány idején sincs érdemi változás, a cégek, ha lehetőségük van rá, inkább elnyújtják a toborzási időt, de még mindig nem szívesen vesznek föl idősebb munkavállalókat.

A szakértő szerint az előítéletek csak részben megalapozottak, az új ismereteket az idősebb generáció is elsajátítja, az egészségére jobban vigyáz a fiataloknál, és a fizetési igényeikről alkotott kép sem állja meg  helyét. Csakhogy ez a korosztály rendszerint el sem jut oda, hogy a róla alkotott téves képet korrigálhassa - derül ki a cikkből.

Címlapkép forrása: Pixabay