Európai összehasonlításban még mindig viszonylag kevés autó van Magyarországon - 2017-es adatok szerint ezer főre vetítve 330, míg az európai átlag már 2015-ben is 497 autó volt. Erről is beszélt a Világgazdaságnak Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Más kérdés, hogy az itthoni úthálózat hogyan szolgálhatna ki a jelenleginél sokkal több autót.

A környezetvédelem és a biztonság szempontjából nagy előrelépés lenne, ha a hazai autópark életkora tíz évre csökkenne a jelenlegi 14 évről. Ennek érdekében a szabályozás újragondolására van szükség, mert a vonatkozó adóterhek nem támogatják egységesen a fiatalabb autók iránti keresletet.

Igaz, hogy egy Euro 3-as besorolású motorral rendelkező (tehát 2003-as vagy korábbi évjáratú) autó regisztrációs adója akár a duplája is lehet egy Euro 5-ös kategóriájúnak, ám minél idősebb egy autó, annál kevesebb a tulajdonszerzési illeték, ismertebb nevén átírási költség.

Emellett sem a kötelező biztosításban, sem a teljesítményadóban nem érvényesül a környezeti terhelés mértéke, ezek összefésülése javíthatna az import minőségén is - véli a gépjármű-kereskedők egyesületének vezetője.