Demeter Mártát 1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélték. A tárgyaláson csak az ítélethirdetés volt nyilvános, az indoklás zárt ülésen hangzik el - írja az MTI.

Demeter Márta 2018 októberében LMP-s képviselőként a kecskeméti repülőbázison beletekintett egy Ciprusról Magyarországra érkező honvédségi gép repülési naplójába, amelyben meglátta az Orbán Flóra nevet. A repülési naplót megmutató szakreferens tájékoztatta arról, hogy ezek az adatok nem nyilvánosak.

Ezután írásbeli kérdést tett fel a honvédelmi miniszternek. A kérdésben arra utalt, hogy a kecskeméti iratbetekintése alapján Orbán Viktor legkisebb lányát szabályellenesen egy kiképzőrepülésen lévő Airbus A-319-es katonai géppel hozták haza Ciprusról.

Kiderült azonban, hogy csak névazonosságról van szó. A repülési naplóban szereplő Orbán Flóra ugyanis nem a kormányfő lánya, hanem egy Cipruson szolgáló magyar katona, Orbán L. százados kétéves, Flóra nevű gyereke volt, aki a honvédség hozzájárulásával utazhatott haza apja szolgálati helyéről.

Az ügyészség szerint Demeter azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy a repülési napló nem nyilvános adatát a Facebook-oldalán is közzétette. Amellett, hogy az Orbán Viktor lányáról szóló állítás valótlan volt, Demeter Márta ezzel megszegte a törvényi kötelezettségét - írja a portál.

Demetert előbb felmentették az országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöki posztja alól, majd a bizottságból is kizárták, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatnak találta a politikus személyét. 2019 júliusában a mentelmi jogát is megvonta a parlament.