A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyelőre nem tudja megmondani, hogy az 1,163 millió hektárra megadott támogatás esetében mekkora területet, vagy hány gazdálkodót érint az, hogy az árvíz, vagy a belvíz miatt nem tudta elvégezni a GPS-es területfelmérést, és beadni a területazonosítási kérelmeket. A valóban használt, fölmért terület ugyanis eltérhet a támogatási határozatban megadott terület nagyságától.

Azok, akik a csúszás miatt elesnek az első éves kifizetéstől, ettől függetlenül a szigorú termeléssel kapcsolatos elírásokat be kell tartsák. Ez pedig a támogatás hiányában akár veszteségessé is teheti a gazdaságokat, tekintve, hogy egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy a még hiányzó területazonosítási és kifizetési kérelmek mekkora része az, amelyek esetében ár- vagy belvízkár is csökkenti a termelők jövedelmét.

A Napi esetleges határidő hosszabbítással kapcsolatos érdeklődésére Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára annyit mondott, hogy megoldjuk. Korábban a tárca sajtófőnöke azt közölte, hogy várhatóan erre a rendelkezésre is vonatkozhat a Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter által a rendkívüli helyzetre való tekintettel a különféle államigazgatási hivataloktól kért türelmi idő és rugalmas ügykezelés. Az agrár-környezetgazdálkodási program kedvezményezettjei számára rossz hír, hogy erről a Napi részére megküldött tájékoztatás szerint az MVH még nem értesült.