Bár hivatalosan idén március elsejétől megszűnt a legszegényebbeknek segítséget nyújtó lakásfenntartási támogatás, az a több mint 180 ezer háztartás, amely még tavaly igényelte a támogatást, egyelőre jogosult az ellátásra - derül ki a Magyar Nemzet által megismert adatokból.

Hosszú évek óta jelentett óriási segítséget a legszegényebb háztartásoknak a lakásfenntartási támogatás, amelyet a rezsi kifizetéséhez igényelhettek a legalacsonyabb jövedelmű családok, a kisnyugdíjasok, illetve az egyedül élő alacsony jövedelmű emberek. A szociális rendszer idén március elsejei átalakításával azonban mind a lakásfenntartási támogatás, mind az eladósodott háztartásoknak segítséget jelentő adósságcsökkentő támogatás megszűnt mint önálló támogatási forma. Az adatok szerint azonban vannak olyanok, akik még néhány hónapig kapnak segítséget. Ha ugyanis a lakásfenntartási támogatás iránti jogosultságot 2014. december 31-ig megállapították, akkor az ügyfél a korábbi szabályoknak megfelelően egy évre jogosult a támogatásra. Ha azonban a hatóság 2015. január 1-jét követően döntött a jogosultságról, akkor a támogatást csak február 28-ig lehetett biztosítani - írja a napilap.

A Magyar Államkincstár adatai szerint idén márciusban még közel 305 ezer ember kapott lakásfenntartási támogatást. Ekkor járt utoljára mindenkinek a támogatás, hiszen a februári ellátást utólag, májusban folyósítják. Egy hónappal később már 75 ezerrel kevesebb, 229 ezer család kapott pénzt, májusban már csak 204 ezer, júniusban pedig mindössze 183 ezer, vagyis három hónap alatt több mint 120 ezerrel csökkent a támogatásra jogosultak száma. A támogatottak száma az év második felében is folyamatosan csökken, vagyis a következő fél évben még további 180 ezer háztartás esik el a pénztől - olvasható a Magyar Nemzetben.