A kérdések között szerepel - ismertette - az úgynevezett védett kor bevezetésének lehetősége az 55 éven felüliek esetében. E kérdés azért jogos, mert ha ma valaki betölti az 55. életévét, és elbocsátják a munkahelyéről, rendkívül nehéz neki újat találnia - mondta Szijjártó Péter, közölve: a védett kor azt jelentené, hogy 55 év felett csak alapos fegyelmi vétség után lehetne elbocsátani a munkavállalókat.

A második kérdés a közműszolgáltatók extraprofitjának esetleges korlátozására vonatkozik. Arról kérik ki az emberek véleményét - folytatta -, hogy mit gondolnak: az állam szorítsa-e keretek közé a közműszolgáltatók magánérdekeit, gátolja-e meg, hogy extraprofitot szedjenek be.

Kikérik a 16 éven felüliek álláspontját a segélyezés és a munkanélküliség viszonyáról is. A lehetséges válaszok között szerepel az, hogy az országnak segély helyett inkább munkalehetőséggel kellene segíteni a munkanélkülieket; illetve az, hogy a segélyezés a megoldás a munkanélküliség problémájára.

Két kérdés is vonatkozik a nyugdíjra: vegyék-e figyelembe a nyugdíj mértékének megállapítása során a gyermekvállalást, a gyermeknevelést, illetve hogy az egyéni számla alapján kiszámolt nyugdíj megállapításánál elsősorban a munkával eltöltött éveket vegyék-e figyelembe, vagy inkább a jövedelem arányában állapítsák meg a nyugdíjakat, vagy mindkettőt azonos módon kelljen-e figyelembe venni?

Megkérdezik az embereket továbbá arról, hogy a szociális segély folyósítása továbbra is pénzben vagy adott esetben - részben vagy egészben - valamilyen alapvető szükségleti cikkben történjen-e; kell-e segítséget nyújtania az államnak annak érdekében, hogy a devizaalapú lakáshitelt felvett családok ne kerüljenek utcára; illetve engedje-e az állam a devizaalapú hitelezés újraindítását.

Kérdést tesznek fel a gyógyszergyárakkal is, és arról érdeklődnek, meg kell-e törni a gyógyszergyárak lobbiját, és nem szabad hagyni, hogy a drágább gyógyszereket erőltessék rá a betegekre saját extraprofitjuk érdekében; vagy ellenkezőleg, nincs szükség a gyógyszergyártó lobbival szembeni fellépésre.

Az utolsó kérdés arra vonatkozik, hogy az oktatási rendszer átszervezése során az állam közpénzből elsősorban azokat a képzéseket támogassa-e, amelyekkel valóban el lehet helyezkedni, vagy az oktatásnak nem kell a valós gazdasági igényekhez igazodnia.

A szociális konzultáció költsége nagyjából megegyezik az új alaptörvénnyel kapcsolatos nemzeti konzultációval, körülbelül 750-800 millió forint - közölte.