Ma nyújthatják be annak a salátatörvénynek tervezetét a parlamentben, amely felszámolná a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) rendszerét - emlékeztetett a Népszava. A tervezet szerint az NKA 11 milliárd forintjáról a jövőben az úgynevezett Nemzeti Kulturális Tanács döntene. Az emberi erőforrások minisztere egyetértési jogot kapna a nemzeti és a kiemelt előadó-művészeti szervezetek vezetőinek kinevezésében és menesztésében

Más szóval a taót pótló állami támogatásokért cserébe a tárca mindenkori minisztere beleszólhatna az önkormányzati fenntartású színházak működésébe. A tervezet úgy fogalmaz, hogy az előadó-művészeti struktúrát a "közpolitikai elvárásokhoz" igazítaná, azaz a kormány politikai akarata alá rendelné.

A legkevesebb, amit számon kérnek a kormányon a színészek, köztük MASZK Országos Színészegyesület, hogy a változtatásról szóló javaslatot nem előzte meg a széles körű szakmai egyeztetés. A Független Előadó-művészek Szövetsége (FESZ) kezdeményezésére péntek este óta az előadások után számos színházban fejezték ki tiltakozásukat társulatok a közönséggel együtt. Vasárnap délutánig több mint harmincezren írták alá az aHang oldalán a FESZ petícióját, amely a kulturális élet szétverése ellen tiltakozik.

A FESZ, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Katona József Színház pedig hétfő este hat órára tüntetést szervezett a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért. A nagy érdeklődés miatt a helyszín a Városháza tér helyett a Madách tér lesz.

Vidnyánszkyék szerint a törvénnyel jobb lehet a helyzet

A Vidnyánszky Attila - jelenleg a Nemzeti Színház igazgatója - által elnökölt, 2008-ban alapított Magyar Teátrumi Társaság szerint "az elmúlt évek színházépület felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése arra a reményekre jogosít bennünket, hogy a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit" - idézte a Teátrumi Társaság közleményét az Index.