Az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére, erről pedig már múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket – értesült a Népszava.

A március 7-én, kedden az egyetem, a tankerület, az önkormányzat, az iskolavezetés és a szülői munkaközösség képviselői egyeztettek egymással.

Azért döntöttek az átvétel mellett, mert nyitni szeretnének a köznevelés irányába

- mondta Molnár András, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese a szülőknek.

Az iskolai képzésen nem változtatnának, azt törvény és az iskola szakmai kollektívája határozza meg, csak fenntartóként jelennének meg. Elmondta a szülőknek azt is, hogy az Óbudai Egyetemen két éve történt modellváltás, korábban a minisztérium volt a fenntartójuk, de az alapítványi működéssel nagyobb lett a mozgásterük, a bér, infrastruktúra, a fejlődésük dinamikussá vált. Anyagi forrásaik megvannak az oktatáshoz.

A Napi.hu úgy tudja: 

március 22-én jelenléti szavazás lesz a Szinyeiben, összesen 22 osztály 2-2 szülője nyilváníthat majd véleményt a modellváltásról.

A szavazás akkor lesz érvényes, ha 23 fő igennel szavaz. 

A jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, amiről a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter dönt majd várhatóan május 31-én.

Nem példa nélküli, hogy egyetemek közoktatási intézményeket is működtetnek – például a tanárképzéssel is foglalkozó Eötvös Loránd Tudományegyetemnek vagy a Nyíregyházi Egyetemnek is vannak gyakorlóiskolái.