A költségvetést eredetileg a polgármester készítette és terjesztette be a testület február 28-ai ülésére, amelyhez azonban az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció, valamint a Jobbik és a Pro Savaria alkotta ellenzék 130 módosító indítványt tett.

Az átformált költségvetésben változatlanul hagyták a 30 milliárd 188 millió forintos főösszeget, az előírásoknak megfelelően továbbra is működési hiány nélkül terveztek, de más területekre irányítottak forrásokat. Az eredeti előterjesztésben szereplő 500 millió forint helyett például 1 milliárd forintos útfelújítási programot irányoztak elő.

QP | Quality Placement

A Fidesz-KDNP-frakció szerint "választási látványköltségvetés" született, az ellenzék szerint módosító javaslataik a szombathelyiek igényét tükrözik - írta az MTI.

Az egymilliárd forintot meghaladó változtatás forrásait az évről évre növekvő - 2018-ban 9 milliárd forintot meghaladó - iparűzési adóból, valamint az oktatási, kulturális és sporttámogatások csökkentéséből szándékozik előteremteni a szombathelyi ellenzék.
Kevesebből gazdálkodhat például a Szombathelyi Agora Kulturális Központ, 20 millió forinttal kevesebbet kap a városi múzeum, 9 millió forinttal a Segítés városa program, valamint 37,5 millió forinttal csökken Haladás Labdarúgó Kft. támogatása.

Megvonták a szombathelyi vásárcsarnok átépítésére kialakított tartalékot, kevesebb támogatást kap a diákönkormányzat és elbocsátanak a polgármester kabinetjéből hat politikai munkatársat. Ez utóbbit Lendvai Ferenc (Fidesz) frakcióvezető politikai tisztogatásnak nevezte.

Szintén ellenzéki javaslatra megemelték viszont a városháza dolgozóinak bérét 10 százalékkal és egyszeri cafeteria juttatásban is részesülnek az önkormányzati dolgozók. Kilencvenkét millió forinttal többet kap a tao-támogatás pótlására a Weöres Sándor Színház.