Megállapodtak továbbá a két ország közötti beruházás-védelmi egyezményről szóló tárgyalások felgyorsításáról, s az egyezmény mihamarabbi aláírásáról annak érdekében, hogy a magyar és a szaúdi tulajdonú vállalatok bátran részt vegyenek a kétoldalú kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón részt vett Juszuf bin Tarrad Ál Szaadún, a Szaúd-Arábiai Királyság külügyminisztériumának gazdasági és kulturális ügyekért felelős államtitkára, a bizottság szaúdi társelnöke.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Szaúd-Arábia a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak az Öböl-térségben. Annak ellenére, hogy jó az államközi együttműködés és kiválóak a gazdasági kapcsolatok, a Szaúd-Arábiába irányuló magyar export tavaly 40 százalékkal visszaesett - jegyezte meg. Szerinte emögött a nagy nemzetközi cégek termelésszervezési döntései húzódnak meg.

Az ilyen esetek is mutatják, hogy olyan külgazdaságra fókuszáló külpolitikára van szükség, amely minél több területet von be az együttműködésbe, illetve lehetővé teszi, hogy jóval több magyar cég, elsősorban kis- és középvállalkozás vegyen részt a külkereskedelmi forgalomban - tette hozzá az államtitkár.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megnyílt a magyar kereskedőházi rendszer rijadi képviselete, s a magyarországi lehetőségek iránti szaúdi érdeklődést jelzi, hogy az elmúlt három napban 31 magyarországi vállalatot, önkormányzatot, intézményt, egyetemet látogattak meg a konkrét kétoldalú együttműködés érdekében.

A külügyi és külgazdasági államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Szaúd-Arábiában azokban a szektorokban indítottak sok tízmilliárd dolláros fejlesztési programokat, amelyekben Magyarország a legversenyképesebb kínálatot tudja nyújtani, például a villamos- és nukleáris energia, az építőipar, a vízgazdálkodás és az egészségipar területén.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Szaúd-Arábiában döntés született arról, hogy a nukleáris energia részesedését növelik országuk energiaellátásában, erre 100 milliárd dolláros terv vonatkozik, ami megnyitja a lehetőséget az együttműködésre a nukleáris energiai képzés és beszállítás területén. A Szaúd-Arábiai Atomenergetikai Ügynökség vezetője a jövő év elején Magyarországra látogat - mondta az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban aláírták a Magyar Villamos Művek és az Al Gihaz szaúd-arábiai holding közötti megállapodást, amely szerint a két vállalat megkezdte a felkészülést a szaúd-arábiai villamosenergia-rendszer modernizációjára vonatkozó tendereken való közös indulásra. Szaúd-Arábiában 25 milliárd dollárt meghaladó értékben kívánják modernizálni az ország villamosenergia-ellátását.

A rijadi metróprojekt esetében pedig a magyar FÖMTERV kezdte meg a közös felkészülést szaúdi partnerével, illetve magyar vállalatok állnak készen arra, hogy részt vegyenek a Szaúd-Arábiában a mintegy 78-80 milliárd dolláros vízgazdálkodási fejlesztésekben.

Megállapodtak abban is, hogy közös programokat indítanak annak érdekében, hogy a Szaúd-Arábiában elhatározott jelentős kórházépítésekben, az egészségügyi beszerzésekben a magyar szaktudást, termékeket használják - mondta az államtitkár. Hozzátette: a jó együttműködés megalapozása érdekében szeptemberben megkezdik az 1500 szaúdi ösztöndíjas-keret feltöltését.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy a szaúd-arábiai labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya 1976-77-ben Puskás Ferenc volt, és ez jó alapot ad arra, hogy az együttműködést a sportképzésre és edzőtáborozásra is kiterjesszék. A sajtótájékoztatót megelőzően aláírták a kormányközi vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét.

QP | Quality Placement