Az elmúlt évben - az adócsökkentések mellett is - 1300 milliárd forinttal nagyobb összeg folyt be a hat legfontosabb adóból, mint egy évvel korábban, amire Tállai szerint egy rövid válasz adható: "adócsökkentés, gazdasági növekedés és a feketézés letörése".

Bővebben kifejtve elmondta az interjúban, hogy "az adócsökkentések szélesítik a gazdasági szereplők termelési, profitszerzési lehetőségeit, egyúttal jó alapot adnak a munkahelyteremtéshez és a fizetések emelkedéséhez. A kormány arról is gondoskodott, hogy a csökkenő adók minél nagyobb arányban befolyjanak, amit olyan modern, külföldi szakértők szerint is hatékony ellenőrzési rendszerek garantálnak, mint például az online pénztárgépek vagy az online számlázás".

Az elmúlt hónapokban a kormány prominens tagjai - így Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter - egyre többször beszélnek arról, hogy az euróövezet gazdaságának lassulása miatt Magyarországnak gazdaságvédelemre kell készülnie. Tállai elmondta, hogy utóbbi kidolgozása már folyamatban van.

"Jelenleg annyi mondható el, hogy beruházás- és foglalkoztatásösztönző lépések mellett adócsökkentő elképzelések vannak az asztalon. Az viszont biztos, hogy a jövőben is a terhek enyhítésére fordítja majd a kormány a megtermelt állami összegeket. Ameddig nem Gyurcsányék vannak hatalmon, megszorításokról - például általános ingatlanadóról - szó sem lehet" - magyarázta a miniszterhelyettes.